Може да си мислите, че имате златно или може би

...
Може да си мислите, че имате златно или може би
Коментари Харесай

Откриха микропластмаса в човешко сърце

Може да си мислите, че имате златно или може би каменно сърце, само че за първи път е открита микропластмаса в човешко сърце. Проучването е оповестено в списание Environmental Science and Technology. 

Микропластмасата съставлява доста дребни късчета пластмаса с дължина под 5 мм. Обикновено се съдържа в опаковките на храните. 

Тревожното изобретение е направено от екип учени на китайската болница " Пекин Анжен ", които са анализирали сърдечната тъкан на 15 пациенти, претърпели сърдечносъдова интервенция, написа " Ню Йорк Пост ", представено от 24 часа.

Микропластмасата може да попадне в човешкото тяло през устата или носа. 

Лекарите са желали да проучат дали тези частици могат да попаднат в сърдечносъдовата система на хората.

Изследователите са събрали и анализирали сърдечна тъкан на пациентите, както и кръвни проби от половината от участниците.

Те разкрили от десетки до хиляди обособени микропластмасови части в множеството тъканни проби и разкрили пластмаса във всички кръвни проби.

В пет типа сърдечна тъкан са открити девет типа пластмаса. Проучването също по този начин открива доказателства, които допускат, че някои микропластмаси са попаднали в организма на участниците по нехайство по време на интервенциите.

Пластмасите, открити в три разнообразни елементи на сърцето, включват поли(метилметакрилат) - пластмаса, която нормално се употребява като устойчива на строшаване, опция на стъклото. Според откривателите тези частици не могат да бъдат оповестени като инцидентно попаднали. 

Открити са също полиетилен терефталат, който се употребява в облеклата и контейнерите за храна, и поливинилхлорид (PVC), който е необятно публикуван в производството на прозорци, дренажни тръби, бои и други

" Откриването на микропластмаси е обезпокоително и са нужни повече изследвания, с цел да се разбере по какъв начин те навлизат в сърдечните тъкани и евентуалните им дълготрайни резултати ", заключава изследователският екип.

Миналата година едно изследване сподели, че хората употребяват към 5 грама дребни пластмасови частици всяка седмица, или почти тежестта на кредитната ви карта.

Пластмасовите частици попадат в човешката хранителна верига от отпадъците от опаковки и навлизат в организма посредством морската сол, морските блага и даже питейната вода, откриха учени от Медицинския университет във Виена.

Промените в стомашно-чревния тракт, породени от микропластмасата, са свързани с метаболитни болести като затлъстяване, диабет и хронични чернодробни болести.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР