Може да се направи мораториум на банковите кредити. Миналата година

...
Може да се направи мораториум на банковите кредити. Миналата година
Коментари Харесай

Кадиев: Трябва нов мораториум върху кредитите

Може да се направи мораториум на банковите заеми. Миналата година го направихме за шест месеца и проработи, оказа помощ на стопанската система. Сега сега, представете си, че сте едно дружество, което е имало 5000 лв. сметка за електрическа енергия, използва същата сила, нищо не се е трансформирало и внезапно сметката му е 10000 лв., тъй като цените скочиха двойно за шест месеца. А по отношение на август, предходната година, скочиха два пъти и половина. И това дружество по какъв начин да издържи?! Неговите доходи не са нарастнали с 250%. То би трябвало да извади отнякъде кеш, т.е., сега липсва ликвидност. И по тази причина, съгласно мен, към този момент би трябвало да се намеси и банковата система. Към момента цените в енергетиката са проблем на стопанската система, само че банковата система я няма, тя не оказва помощ по никакъв метод. Ето, тук е ролята на държавното управление и на Централната банка. Това съобщи водачът на " Нормална България " Георги Кадиев в изявление за Dir.bg.

Това е стъпка, която бих обмислил доста съществено, в случай че бях на мястото на държавното управление. Бих приказвал с Централната банка, със самите банки - по какъв начин това ще се отрази на техните резултати. Защото тяхната възвръщаемост на капитала през 2019 година беше 12,5%, предходната година беше 6%, т.е. техните облаги понижиха двойно, само че въпреки всичко имат огромни облаги - 6% не е дребна облага от капитала, който имаш. И в този момент, кое е по-важно - да спасим стопанската система или да спасим облагите на банките?, попита Кадиев.

Крачката да се възвръща по 50 лв. на мегават/час ползване на компаниите е добра, единствено че тя изисква актуализация на бюджета, като по кое време ще стане? Ще стане януари месец. Освен това не би трябвало на всички компании да се връща.

Ето, давам Ви образец - чета през вчерашния ден, че на медицинските лаборатории приходите им са скочили 4 пъти, а облагите - 2 пъти поради COVID-тестовете, които вършат. Ние и на тях ли би трябвало да връщаме по 50 лв.? Защо? За това, че ми взимат 100 лева на един тест, който им коства на тях 15 лева? А в това време има компании, които работят на загуба, тъй като не могат да си вдигнат цената, тъй като пазарът няма да одобри, да вземем за пример, растеж на цена на хляба с 30%., безапелационен е Кадиев.

Има куп ограничения, само че сега всички трансферират от едната глава на другата - Министерството на енергетиката споделя КЕВР да се оправи, КЕВР споделя - " ами те ЕСО да намерят решение ", ЕСО споделя - " ами те ЧЕЗ, Енерго Про и EVN да намерят решение, те пък споделят - " ами те търговците да намерят решение ". Търговците споделят - " банките да намерят решение ". И най-после всичките заедно споделят: " Отивайте в Брюксел и говорете ", изясни Кадиев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР