Може да се каже, че работата на творческия тандем Здрава

...
Може да се каже, че работата на творческия тандем Здрава
Коментари Харесай

Здрава Каменова и Александър Митрев с премиера на „Машините са кучки“

Може да се каже, че работата на креативния тандем Здрава Каменова и Гергана Димитрова от Организацията за различно модерно изкуство и просвета „ 36 маймуни “ има един общ знаменател и това е мисленето за бъдещето.

Как ще наподобява светът на следващия ден е въпросът, който е заложен както в „ Дом за овце и сънища “ и „ Танго в космоса “, по този начин и в най-новата им пиеса – „ Машините са кучки “. В игра на въпроси и отговори сред машина и човек, се построява нейната структурата. Първата среща с публиката следва на 05 и 06 април от 19:30 ч. в Сити марк арт център.

Машините са кучки

Текст: Гергана Димитрова и Здрава Каменова

по концепция на Иво Стаменов ОттО

Режисьор: Гергана Димитрова

Участват: Александър Митрев и Здрава Каменова

Музика: Павел Терзийски

Сценография: Никола Налбантов

Звукоинженер: Иво Стаменов ОттО

Асистент-режисьор: Стефани Стефанова

афиш: Елена Шопова

Текстът, по концепция на Иво Стаменов ОттО, ни среща с Герда, която тъкмо през днешния ден е решила да поеме на път, да остави всичко, да се опита да стигне там, където мечтае. Единствените ѝ сътрудници в това странствуване са машините, в чиито положителни планове и дарба за емпатия човечеството от дълго време се съмнява.

Здрава Каменова и Александър Митрев превеждат публиката през няколко динамични, смешни и малко криволичещи часове от живота на Герда, в които съществена роля играят един GPS, един телефон и една кола.

На въпросите какво тъкмо чакаме от техниката, какво мислят машините за нас, можем ли да създадем съвършена машина, в случай че самите ние сме несъвършени и какъв брой годни са през днешния ден трите закона на роботиката на Айзък Азимов, ще можем да отговорим чак в първите дни на април, само че през март в Сити марк арт център ни чакат две други заглавия, зад които още веднъж стоят имената на Гергана Димитрова и Здрава Каменова.

На 16 март от 19:30 ч. ще може да бъде гледано представлението „ Дом за овце и сънища “, за което през 2020 година Здрава Каменова и преводачът Ал ександер Зицман бяха отличени с немската театрална литературна премия „ Брюке Берлин “ за текста и превода на спектакъла. Година по-рано Павел Терзийски печели театралната премия „ Икар “ за авторската си музика, а Здрава Каменова е номинирана за „ Водеща женска роля “.

Четири дни по-късно – на 20 март от 19:30 ч. „ Танго в космоса “ ще ни изпрати непосредствено в 2027 година за малко странствуване от Балканите до Аржентина, през Китай и чак до Луната. Комедията с детайли на антиутопия се концентрира в близкото бъдеще, в което жена стъпва на Луната, съвсем никой не живее към този момент в България, а хората от дълго време са оценени от обществена рейтингова система, която лимитира техните дейности.

Билети на касата на Сити марк арт център или онлайн на www.cmart.info

--

Представленията „ Дом за овце и сънища “, „ Танго в космоса “ и „ Машините са кучки “ се осъществят с финансовата поддръжка на Министерство на културата и Национален фонд „ Култура “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР