Може да се изненадате, но 2-ри фервуари се свързва предимно

...
Може да се изненадате, но 2-ри фервуари се свързва предимно
Коментари Харесай

Честит 2-ри февруари! Чудите ли се какво да празнувате? frognews.bg

Може да се изненадате, само че 2-ри фервуари се свързва най-вече с имената Зимна Богородица, Вълча Богородица, Сретение Господне, Петльовден.

 

Денят преди всичко е християнски празник. Църквата уважава Сретение Господне.

Имен ден на днешната дата имат: Радост, Радостина, Радостин, Драго, Драгомира, Драгомир, Ралин, Ралина, Ванеса, Радина, Радослава, Радослав, Средка, Средко, Сретен.

 

Празникът Сретение Господне датира от раждането на дребния Иисус, когато майка му Света Богородица донесла Божия Син в Йерусалимския храм, тъй като съгласно Мойсеевият закон всяко първородно дете от мъжки пол би трябвало да бъде посвещавано на Бога 40 дни след своето раждане.

 

Сретение Господне е един от дванадесетте велики празници през годината, както и един от четирите празника, отдадени на Божията майка.

 

През този ден не се работи, тъй като децата ще се раждат белязани. Спазва се строго половото самоограничение: по този начин ще се усили плодовитостта на домашните животни и те ще бъдат живи и здрави. Жените не пипат остри предмети, не режат самун, конци или дърва, с цел да бъдат здрави децата. Месят се питки и се раздават в две къщи. По това кой първи ще пристигна в къщата се гадае какво дете ще се роди първо - мъжко или женско.

 

Петльовден - Празникът на мъжките чеда води началото си от времето на турското иго, когато с кръв от петли българските фамилии белязвали портите си, с цел да заблудят управляващите, че от техните къщи към този момент са взети момчета за еничари, а криели синовете си.

 

В наши дни

 

С годините 2-ри февруари с намигане се трансформира в мъжки празник, само че на мъжете с противоположна полова ориентировка, макар че формалният празник на гейовете е през май.

 

На този ден честват и мъжките майки. Бездетните дами пък вършат царевични питки и ги чупят пред иконата на Богородица.

 

В националните показа света Богородица е настойничка на бременността и родилките, само че също е  " Вълча Богородица ", обвързвана с животни, олицетворяващи демоничните сили на долния свят. Така по едно и също време се уважава християнската светица-майка и се омилостивяват силите на злото - посредством житна жертва, полово самоограничение и редица други забрани.

 

На празничната софра за този ден се прави: Зелник, Кравайчета, Тиганици, Пресни питки, Три типа гозби от петел: петел с ориз, петел с кисело зеле, петел с каша.

И още - денят 2-ри февруари е Световен ден на влажните зони.

Водещата тематика през 2017 година е " Влажните зони за понижаване на риска от естествени бедствия ".

 

Основна е ролята на влажните зони за понижаване на неподходящите последици от наводнения, засушаване, циклони и при отбрана от такива естествени бедствия. Честотата на естествените бедствия се усилва и по-голямата част от тях са свързани с водите. По преценка на учените минимум 64% от влажните зони в международен мащаб са изчезнали от 1990 година до момента.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР