Може да обвинявате Хенри Форд и неговия изключително популярен модел

...
Може да обвинявате Хенри Форд и неговия изключително популярен модел
Коментари Харесай

Соевият автомобил на Хенри Форд

Може да обвинявате Хенри Форд и неговия извънредно известен модел Т, че разпалиха ненаситната ни пристрастеност към колите и утежняването на околната среда, което те донесоха, само че знаехте ли, че Форд се е опитал да построи биоразградим автомобил?

Хенри Форд е роден във плантация и прекарва детството си, работейки паралелно до татко си. Въпреки че изоставя селскостопанската работа като дете, през Средновековието той се увлича от концепцията за обединение на земеделието с промишлеността.

Форд има дълготраен интерес към пластмасите, създадени от селскостопански артикули, изключително от соя. Той поддържа връзка с американския аграрни академик Джордж Вашингтон Карвър и построява лаборатория за соя в Грийнфийлд Вилидж, където опитва със соеви масла и пластмаси, които стартира да употребява в своите транспортни средства, като да вземем за пример в копчетата за промяна на скоростите.

Но Форд има и по-големи фантазии - той желае да построи кола съвсем напълно от пластмаса. Резултатът е по този начин наречената "соева кола ", която Ford дебютира през 1941 година
View this post on Instagram
A post shared by Automotive Hall of Fame (@autohalloffame)

Рамката на колата е направена от тръбна стомана, към която са прикрепени към четиринадесет пластмасови панела. Прозорците са направени от акрилни листове. Това води до общо понижаване на тежестта с 25 %, което прави автомобила по-икономичен. Освен това, той е планиран да работи с конопено гориво, което го прави още по-екологичен.

Форд има вяра, че „ пластмасовите панели вършат колата по-безопасна от обичайните стоманени коли и че тя може даже да се преобърне, без да бъде смачкана. " На едно видео се вижда по какъв начин Форд удря секира в задния завършек на автомобил със соева пластмаса, с цел да показва, че панелите не се вдлъбват.

Има и на практика въпрос за построяването на пластмасова кола - с началото на Втората международна война има дефицит на метал. Форд пресмята, че този нов материал, заместващ стоманата в производството на коли, ще понижи използването на метал с 10% в Съединените щати.

Форд влага милиони долари в създаването на пластмасата за автомобила. Той афишира, че ще „ отглежда коли от почвата “. Но макар неговото утвърждение и убеденост в бъдещето на пластмасите на растителна основа, планът пропада. Една от аргументите е присъединяване на Съединените щати във Втората международна война, която стопира цялото произвеждане на коли.

Единственият модел, създаден в миналото, е погубен, а проектите за основаването на втори са отсрочени, споделя Amusing Planet.
View this post on Instagram
A post shared by Jack Mortimer (@dstoneroadshow)

Много малко се знае за автомобила от соя през днешния ден. Един източник твърди, че той е изработен по химическа формула, която, наред с доста други съставки, включва соя, пшеница, коноп и лен Целулозните нишки съставляват 70 % от пластмасата, до момента в който останалите 30 % са свързващо вещество от смола.

Човекът, претрупан със основаването на колата - Лоуел Е. Овърли, обаче дава напълно друга версия. Той споделя, че пластмасата е направена от „ соево влакно във фенолна смола с формалдехид, употребен при импрегнирането “. Някои скептици даже настояват, че тялото на автомобила е било от стандартна фенолна пластмаса, сходна на бакелит.

Между другото, една година преди Форд да дебютира със своята пластмасова кола, General Motors пусна на пазара своя лична сходна версия - Pontiac Deluxe Six от 1939 година, снабдена с транспарантни панели от плексиглас. Тя е показана на Световното ревю в Ню Йорк през 1939-1940 година
View this post on Instagram
A post shared by Motor Mania Images (@motormaniaimages)
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР