Може да бъде удължен срокът за договаряне между Здравната каса

...
Може да бъде удължен срокът за договаряне между Здравната каса
Коментари Харесай

Удължават срока за договорите за помощни средства за хората с увреждания

Може да бъде продължен срокът за договаряне сред Здравната каса и търговците за подписване на контракти с търговци за помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения, предопределени за хора с увреждания.

Това сподели здравният министър Асена Сербезова по време на парламентарния надзор, написа 2

Тя напомни, че с нормативни промени от 2020 година даването на помощни и произведения за хора с увреждания се обезпечава от НЗОК като средствата се дават с бюджет от МТСП.

НЗОК към този момент е почнала процедура по установяване на цената, до която ще бъдат заплащани тези средства и съответните поправки. Предстои сключването на самостоятелни контракти с търговците. Процесът ще стартира от 20 юни, а крайният период е 30 юни. Има 10 дни за подписване на контракти, само че по-късно шефове на РЗОК могат да продължат в случай че има нужда.

Здравното министерство приготвя и промяна в яслената грижа. За да се подсигурява качествена грижа за децата в яслена група, там би трябвало да има медицински експерт и детегледачка. При неспособност да се назначи медицински експерт, може да се назначат педагози, които да са минали курсове по първа помощ и да дават отговор и на други специфични условия на Министерство на здравеопазването. Няма да се допусне закриване на яслени групи, само че и няма да се допусне утежняване на грижата за децата в яслена група. От следващата година новите условия може да влязат в действие. Трябва да се продължи тази промяна, безапелационна бе Сербезова.

В отговор Елисавета Белобрадова от Демократична България настоя за ограничения още в този момент, защото и сега в София има 150 свободни позиции, поради което яслените групи може да пропаднат.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР