Може би сте се чудили защо илюминаторите на самолета са

...
Може би сте се чудили защо илюминаторите на самолета са
Коментари Харесай

Защо илюминаторите на самолетите са винаги обли?

Може би сте се чудили за какво илюминаторите на самолета са постоянно обли? Дали става дума за дизайнерски избор от страна на самолетната компания? Или пък зад всичко това се крие някаква научна причина? Отговорът в действителност е доста простоват. Причината по тази причина обаче е много забавна, написа Science Alert.

Първо, илюминаторите не постоянно са били обли. В ранните дни на авиацията самолетите са разполагали с правоъгълни илюминатори – съвсем като прозорците в дома ви. С времето летателните апарати са ставали по-усъвършенствани и са започвали да летят по-нависоко. Имало е причина за това. По този метод се заобикаля турбуленцията в по-ниската атмосфера, понижава се аеродинамичното „ влачене “ и се пести гориво. В резултат на това самолетните кабини стартират да се херметизират, с цел да покачат равнището на комфорт на пасажерите в по-високите пластове на атмосферата.

Една херметизирана кабина се нуждае от цилиндрична форма, с цел да действа обикновено. Това от своя страна основава налягане, което е друго сред въздуха в нея и този на открито. Колкото по-нависоко се изкачва самолета, толкоз по-голяма става разликата. Тялото на самолета се уголемява напълно мъничко. Съответно – става известно напън върху материала, от който е направен. Именно тук формата на илюминаторите става основна част от уравнението.

При съвършено заоблен цилиндър, това напрежение минава безпрепятствено по материала. Илюминаторите обаче се явяват самобитна спънка за него. Ако са правоъгълни, ще окажат по-голямо противодействие и надлежно налягането ще се натрупа по острите ъгли. Налягане, което след това би могло да разбие стъклото и да напука тялото на самолета. Ако илюминаторът обаче е объл, равнищата на стрес се балансират по-добре.

За злощастие, били са нужни цели две самолетни произшествия, както и значителен теоретичен пробив, преди инженерите да осъзнаят казуса и да схванат, че точно правоъгълните илюминаторите са повода за всичко това. Всички последващи самолети са основани със закръглени прозорци. До ден сегашен остават такива.

Същият принцип може да се приложи и за вратите на кабините. Кръгли илюминатори се срещат и по корабите и галактическите апарати поради по-голямата им структурна цялосност.

Може би сте се чудили и за какво илюминаторите на самолетите има мъничка дупчица. Тя също има връзка с напрежението, което се натрупва сред вътрешното и външното налягане. Както Роби Гонзалес от io9 изяснява, всеки илюминатор е основан от три пласта. Дупката разрешава на въздушното налягане сред външния и междинния слой да се уравновесява. В резултат на това налягането в самолета оказва напън само върху външния слой. Средният е очакван за незабавни случаи.

Е, към този момент знаете каква е повода за формата на илюминаторите. Така че следващия път, когато седнете до чужд човек в самолета, ще можете да го впечатлите с инженерните си знания.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР