Може би си представяте лаборатория, уравнения, надраскани на черна дъска,

...
Може би си представяте лаборатория, уравнения, надраскани на черна дъска,
Коментари Харесай

Как учени аматьори помагат да се правят важни открития

Може би си представяте лаборатория, уравнения, надраскани на черна дъска, фигури, заобиколени от стъклени съдове, цялостни с цветни течности. Може би някой с леко набръчкано чело, наведен над микроскоп?

Но тази сцена не съумява да съобщи, че науката не е единствено лаборатории, съоръжение или висококвалифицирани експерти. Не е даже съвкупността от познания, заключени във велики мозъци или архивирани в учебници и списания.

Всъщност, науката се заключава в любопитно, изобретателно, сериозно и учредено на доказателства мислене. Което значи, че всеки, който употребява теоретичен способ, може и би трябвало да се смята за академик. Наистина доста открития са направени от учени дилетанти.

Те от дълго време оказват помощ за оформянето на науката. През януари 2023 година ново изследване удостовери теорията на аматьора-археолог Бен Бейкън, който заключи, че 20 000-годишни пещерни маркировки са лунен календар. Той прекарва часове в декодиране на примитивната книжовност, която може да предхожда еквивалентни системи за водене на записи с най-малко 10 000 години, преди да...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР