Може би никъде във Вселената пресният, зрял домат не е

...
Може би никъде във Вселената пресният, зрял домат не е
Коментари Харесай

След месеци търсене: Астронавти откриха, изгубен в Космоса домат

Може би на никое място във Вселената пресният, зрял домат не е по-ценен от този на Международната галактическа станция, където астронавтите живеят месеци наред и се хранят главно с пакетирани, подготвени за консумация артикули, написа CNN.

Ето за какво астронавтът Франк Рубио се трансформира в централна фигура в една дребна мистерия, чието разрешаване лиши месеци.

След като по-рано тази година Рубио откъснал един от първите домати, отгледани в миналото в Космоса, той признал, че го е изгубил.

" Сложих го в дребна торбичка и един от моите сътрудници от екипажа организираше обществено събитие с възпитаници и си помислих, че ще е хубаво да го покажа на децата: " Хей, момчета, това е първият домат, отгледан в космоса ", споделя Рубио по време на медийно събитие през октомври.

" Бях сигурен, че съм го закрепил благодарение на велкро там, където трябваше... и по-късно се върнах, само че доматът беше липсващ. "

В микрогравитационната среда на космоса всичко, което не е закрепено, рискува да отплава - обречено да прекара вечността прикрито зад някое кътче или междина в орбиталната лаборатория с размерите на футболно игрище и нейните лабиринти.

Рубио евентуално е прекарал повече от двадесет часа от свободното си време в търсене на този домат.

" За страдание, защото това е просто човешка природа, доста хора смятаха, че съм изял домата ", декларира Рубио. " А аз желаех да го намеря най-много, с цел да мога да потвърдя, че не съм. "

Но той по този начин и не го намира.

Рубио се завръща на Земята на 27 септември, а скъпият артикул към момента е загубен на борда на галактическата станция.

По време на конференция в сряда (6 декември) членовете на седемчленния екипаж, останал на галактическата станция, разкриват, че най-сетне са разкрили домата.

Рубио " беше упрекван от много време, че е изял домата ", оповестява астронавтът на НАСА Джасмин Могбели. " Но ние в този момент можем да го оправдаем ".

Домат на върха на историческа задача

Астронавтите не разкриват къде се е намирал доматът, нито прецизират в какво положение е бил открит.

През октомври Рубио допусна, че евентуално към този момент е пресъхнал до неузнаваемо изгниване.

" Влажността на въздуха там е 17% и по тази причина евентуално е пресъхнал до степен, в която не може да се разбере какво е ", счита Рубио.

Опити за развъждане на растения в космоса се вършат още от 1960 година, както от Съединени американски щати, по този начин и от Русия. На интернационалната галактическа станция към този момент има отгледани няколко растения, само че доматът на Франк Рубио е един от първите от семейство " картофови ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР