Може би най-големият дял от месечните ни сметки отиват за

...
Може би най-големият дял от месечните ни сметки отиват за
Коментари Харесай

11 начина да пестим електричество у дома

Може би най-големият дял от месечните ни сметки отиват за електрическа енергия. Това е по този начин, тъй като съвсем всичко в днешно време е вързано към мрежата. Непрекъснато слушаме за енергийната успеваемост на уредите, а на процедура сметката за ток в края на месеца постоянно е една и съща. Но за какво това е по този начин? Какви неточности позволяваме, когато става въпрос за икономисването на енергия?

Нека първо си изясним какво значи „ енергийна успеваемост “.

Терминът „ енергийна успеваемост ” е съотношението сред изходното и вложеното количество сила. Или казано по-друг метод с по-малко сила да се извърши същото количество работа. Производителите на електрическа енергия в Европейския съюз са задължени да слагат специфични обозначения върху уредите си. Така наречените „ етикети за енергиен клас ”. Най-високият клас е обозначен с А+++, климатици от този клас могат да Ви спестят до 75% сила. Най-ниският клас е обозначен с G при тези уреди енергийната успеваемост е най-ниска. Повече за тях тук.

Въпреки опитите на Европейския съюз да понижи количеството употребена сила с въвеждане на разнообразни ограничавания за по-ниска мощ или с всевъзможни финансови стратегии за стимулиране на закупуването на уреди от по-висок енергиен клас, потреблението на електрическа енергия продължава да нараства. През последните 10 години то се е нараснало с повече от 2%. Този проблем е изключително важен за България, тъй като ние сме на дъното на класацията по енергийна успеваемост и близо 40% от потреблението отива за отопление, до момента в който в Западна Европа този % не е по-висок от 25.

Ако сте се чудили по какъв начин може да пестите повече и да извършите дом а си енергийно ефикасен, ето няколко съвета от нас:

Прозорци и стени:

Проверете уплътненията на вратите и прозорците. Ако откриете проблем с тях, най-добре е да ги промените с нови, въпреки всичко няма смисъл да отоплявате или охлаждаде жиличето си, когато всичко излиза през прозореца. Една статистика демонстрира, че 41% от топлината в дом а излизат точно през прозорците​. За подовете е едвам 9%, при стените са 26%, а за покрива остават към 24%. Което образно демонстрира какъв брой е огромно смисъла на качествената дограма.
Добре е да съобразите дограмата си с това какво е ревюто. Заложете на К-стъкло, то може да понижи сметките Ви с близо 50%.
Санирането може да Ви спести огромна част от парите давани за отопление и изстудяване.

Осветление:

Заменете крушките с енергоспестяващи, светят по същия метод и имат по-дълъг живот. Една крушка от 20 вата свети по същия метод като такава от 100, която не е енергоспестяваща.

Климатик:

Технолигиите са толкоз напреднали, че с помощта на инверторната технология може да отоплявате или охлаждате дом а си на ток и това съвсем да не се отразява на сметката Ви. Има климатици, наречени „ хиперинвекторни “, които са енергийно ефикасен клас А+++, те могат да Ви спестят до 75% повече съпоставено с климатици от по-нисък енергиен клас. Също по този начин в случай че се направи параленост сред климатика и отоплението на ток с други уреди, сметката Ви за ток ще бъде в пъти по-голяма, в случай че употребявате " духалка ".
Също по този начин е значимо да знаете, че вярната конфигурация на климатика е ключът към неговата енергийна успеваемост. Повече за по какъв начин да настроите климатика си вярно четете тук!
Много е значимо да поддържате филтрите на климатика чисти. Замърсяването, което се натрупва в тях освен е нездравословно за здравето, само че понижава и мощността на климатика. За това постоянно почиствайте филтрите и най-малко 1 път в годината му правете профилактика. Повече за профилатиката на климатика вижте тук.
Намалете температурата в стаята с 1 градус, по този начин ще намалите потреблението на електричество с 6%.

Бойлер:

Бойлерът Ви разрешава да настроите тъкмо какъв брой да загрява водата, възползвайте се от термостата му. Няма потребност да работи на цялостен потенциал, когато употребявате единствено част от водата. Понижаването на температурата на бойлера на 55 градуса, ще спести от силата за стопляне на водата с 15 %.
Използвайте нощната цена за ток. Нощната цена е на половина на дневната и това ще Ви спести доста пари. Модерните бойлери имат добра изолираност и умерено могат да съхраняват водата топла до 12-14 часа. За това включвайте бойлера преди да си легнете или използвайте таймер, който да включва бойлера и да го изключва вместо вас.

Хладилник:

Хладилникът е различен огромен апарат, който изразходва голямо количество сила. При него даже дребни неща, като оставени отворени бутилки с вода могат да вдигнат потреблението му на електрическа енергия. За това е значимо да не оставяте отворени артикули в него.
Добрата му класификация също е значима. Постарайте се да разпределите по този начин продуктите, че да има добра циркулация на въздуха сред тях.
Уплътнението на вратата е доста значимо, за това тя би трябвало да се затваря компактно. За да ревизирате дали имате потребност от тово може да извършите един доста елементарен тест. Вземете лист хартия и затворете вратата на хладлника, в случай че съумеете да го издърпате, то това значи, че и студеният въздух би излязъл също толкоз елементарно.
Не поставяйте хладилника до фурната. Също по този начин добре е той да се намира в най-студената стая в дом а Ви и да не се огрява непосредствено от слънцето.
Размръзявайте го постоянно. Всеки сантиметър лед във фризера усилва сметката Ви за ток с 10%.
И тук вярната конфигурация също е доста значима. Нормалната температура за хладилната част е към 5 градуса, а за фризера към -2.

Перална машина:

Модерните перални машини пере чудесно и при по-ниска температура, за това не е нужно да употребявате високи градуси при едва нечисти облекла. Също по този начин използвайте къси стратегии.

Миялна машина:

При нея се отнася същото като при пералната машина. Използвайте „ еко “ стратегия на по-ниски градуси и миите чиниите на къса стратегия.
Ако машината Ви има функционалност за конфигуриране на температурата, то изберете най-ниската степен на затопляне.

Фурна:

При фурната е добре да готвите няколко неща по едно и също време, с цел да се възползвате максималко от толината и. Ако желаете да я употребявате за нещо малко по-добре използвайте тостер или микровълнова печка.
Старайте се да я отваряте по време на готвене допустимо най-рядко, всяко отваряне Ви костава огромна топлинна загуба.
Спазвайте стратегиите за готвене и изключвайте фурната 5 мин. преди крайното време за готвене, по този начин ще доготвите ястието си с остатъчната топлота.
При уплътнителя на фурната важи същото предписание като при хладилника. Ако губите топлота по време на готвене, значи губите и пари. Смяната на уплътнителя с нов ще Ви спести доста.
Може да употребявате функционалността за готвене с вентилатор, по този начин ще готвите на по-ниска температура и фурната Ви ще хаби по-малко електрическа енергия.

Електически котлони:

При тях правилото за изключване 10 мин. преди да приключите с готвенето е даже закон. Много от модерните плотове имат тъкмо такава система за отдаване на остатъчната температура в края на готвенето, за това не забравяйте да го изключите.
Когато употребявате електрически котлон е значимо тенджерата и тигана, който употребявате да е със крепко дъно. Това значи то да е изцяло равно. Всяка хлътналост или грапавина покачва потреблението на сила с 50%. За това по-добре си купете нов, от едвам изпозлвате подобен, които е повреден. Добре е да преценявате и размерите им с тези на котлона, по този начин също ще спестите излишно отдаване на топлота.

Телевизор и друга черна техника:

При тв приемника важи правилото, когато не се употребява да се изключва от мрежата. Друг добър съвет е, в случай че гледате телевзия най-вече вечер е да настроите светлината на екрана на междинна стойност.
Всички странички аудиосистеми, дивидита или спомагателни дребни електоуреди важи правилото, че щом свети значи изразходва доста ток , даже и да не работи. За това най-добре ги изполювайте ръчно от контакта.

Колко % може да намалите от употребяваната електрическа енергия с качествени уреди.

Общи препоръки за дом а:

Не дръжте уредите, които не употребявате всекидневно включени в електрическата мрежа непрестанно. Дори и без да ги употребявате те още веднъж употребяват сила, с цел да седят в режим „ подготвеност “
Използвайте разклонител с ключ и изключвайте всичко, когато не сте си у дом а.
Не оставяйте включени зарядни устройства в електрическата мрежа.
Използвайте режим “sleep ” на компютъра Ви, когато сте го оставили включен, а не работите на него. Екранът хаби повече сила от процесора на компютъра. Ако желаете да пестите още повече най-добре е да промените настолния компютър с преносим компютър, за неговата работа е належащо доста по-малко сила.
Всички странички устройства към компютъра Ви като колонки, принтер или скенер е добре да са на разклонител с ключ и да се изключват непосредствено от мрежата, когато не се употребяват.
Не отоплявайте стаи, в които това няма потребност.
Използвайте климатик за отопление и изстудяване, вместо „ духалка “ и вентилатор. Макар и на по-ниска цена тези уреди са големи потребители на сила.
Не оставяйте лампите да светят, когато това не е нужно. Изградете си навика да ги гасите, когато не сте в стаята.
Използвайте сензори за придвижване за междуетажните площадки или за лампата пред входната врата.

Бонус:

Не използвайте уредите за икономисване на ток , те са изцяло неефективни. И ще останете подведени от тях. За това единственият метод с цел да намалите сметките си е да извършите действителни дейности за това. Мислете, че с тях освен ще намалите личната си сметка, само че и ще допринесете за богатството на природата и за понижаване на парниковите газове.

Сигурни сме, че с тези препоръки ще съумеете да намалите потреблението си на ток с минимум 45%. Ако Вие имате различен трик, с който пестите от електрическа енергия споделете го с нас, с цел да го прибавим към нашия лист.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР