Моисес АвилаФранс пресЕдно независимо и автономно правителство. Това е мечтата

...
Моисес АвилаФранс пресЕдно независимо и автономно правителство. Това е мечтата
Коментари Харесай

Франс прес: Текзит - мечтата за нова независимост на Тексас в разгара на дебатите за имиграцията

Моисес Авила
Франс прес

Едно без значение и самостоятелно държавно управление. Това е фантазията на Даниъл Милър, който сходно на шепа други тексасци, желае в консервативния американски щат Тексас да има " Текзит ", т.е. самостоятелност като тази отпреди 200 години.

Вдъхновени от Брекзит, последователите на Текзит считат, че сходно нещо ще им разреши да разрешат казуса с притока на мигранти на границата с Мексико, поради което са в битка с федералното държавно управление във Вашингтон.

" Знаем, че тук, в Тексас, единственият логичен метод да се обезопаси границата и да има имиграционна система, е този да се работи като 200 други страни по света и да имаме една страна с без значение и самостоятелно държавно управление ", споделя Даниъл Милър за Франс прес. Милър е  ръководител на Тексаското националистическо придвижване.

Според него придвижването, основано през 2005 година е по-близо от по всяко време било в постигането на задачата си за Текзит.

През 1836 година Тексас реализира самостоятелност след гражданска война, която опълчва Мексико, от която той зависеше, на коалиция от заселници. Девет години по-късно Тексас става 28-ия щат на Съединени американски щати.
Според Милър Тексас споделя историята и ползите с останалата част на Съединени американски щати, само че федералното държавно управление не схваща характерните проблеми на тексасците.

Привържениците на Текзит желаят техният щат да одобри закон, който позволява референдум за самостоятелност, което американската конституция не разрешава.
А и към момента не са се затворили раните от кървавата Гражданска война (1861-1865 г.), в която щатите от Севера се опълчиха на робовладелските щатите от Юга, борещи се за самостоятелност, измежду които е и Тексас.

Отцепническото придвижване в Тексас съществува отдавна, само че оставаше до момента маргинално, съгласно Джошуа Бланк, откривател в Тексаския университет.

Бунтът, воден от републиканския губернатор на Тексас Грег Абът, който е доближен на Доналд Тръмп, против администрацията на президента демократ Джо Байдън, сътвори една обстановка, която последователите на независимостта желаят да употребяват, с цел да придадат по-голяма видимост на идеята си и да я показват като по-вероятна за осъществяване, в сравнение с е в реалност, добавя откривателят.

На среща, провеждаща се в типично тексаско заведение за барбекю, Мисти Уолтърс, стопанка на към 50 години, споделя: " Сега у нас има настъпление ", визирайки 2,5-те милиона души, минали границата с Мексико от 2023 година насам.
Това е една гореща тематика в предизборната акция за президентския избор, на който, в случай че няма изненада, ще се опълчват още веднъж Доналд Тръмп и Джо Байдън. Двамата към този момент посетиха щата едновременно предходната седмица.

" Тексас би трябвало да надигне глас и да пази по-добре жителите си ", споделя Мисти Уолтърс, уверена, че половината от жителите на щата се усещат повече тексасци, в сравнение с американци.

Допитване, оповестено този месец от самодейността " Тексаски политически план ", демонстрира обаче, че едвам 26 % от жителите на Тексас се усещат на първо място тексасци. Преди 10 години 27 % споделяха, че се усещат на първо място тексасци. Така че процентите в тази тенденция остават постоянни.
" И даже в този случай това не значи, че 26 % са в поддръжка на кървясъл бракоразвод със Съединени американски щати ", акцентира анализаторът Бланк.

Сепаратисткото придвижване е подхранвано от концепцията, че съществува една " хомогенна американска просвета, обвързвана с белите ", добавя той. " И тази рецесия на границата ускорява страховете на жителите, които споделят по-скоро тази визия за американската просвета ", показва той.

В град Игъл Пас в Южен Тексас губернаторът Грег Абът разположи ограда от бодлива тел по дължината на границата и пое военния надзор в зоната, наричана Шелби парк около река Рио Гранде, като по този метод се опълчи на федералното държавно управление.

Администрацията на Байдън пък стартира правосъдна процедура против Тексас, припомняйки, че контролът по границите постоянно е бил от федералните пълномощия.
Даниъл Милър вижда в това знак на една скъсана връзка сред федералното държавно управление и щатите.
Но обратно на революцията против Мексико последователите на независимостта мислят, че могат да я получат по кротичък път.
Това е малко евентуално, съгласно Джошуа Бланк. " Тексас не може да се отдели от Съединени американски щати спокойно. Съединени американски щати няма да договарят по метод, който ще е в техен ущърб ", добавя той.


Инфо: Българска телеграфна агенция
Превод от френски: Габриела Големанска

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР