Могат ли имената на лица, които заемат публична държавна длъжност,

...
Могат ли имената на лица, които заемат публична държавна длъжност,
Коментари Харесай

Министърът на земеделието скри кадровите рокади във ведомството

Могат ли имената на лица, които заемат обществена държавна служба, назначават се в държавната администрация посредством конкурс и подават декларация за имущественото си положение пред КПКОНПИ, чийто указател е обществен, да са персонални данни и затова да не могат да се посочват обществено? По всякаква логичност това не би трябвало да е допустимо и даже наподобява и неуместно.

Не по този начин обаче мисли земеделският министър Иван Иванов, който отхвърли да разкрие имената на членовете на управителните препоръки на държавните предприятия, техните шефове и зам.-директори, както и началниците на горските и ловните стопанства, тъй като съгласно него това били персонални данни. С което е на път да сътвори сериозен казус.
Казусът в резюме
В средата на януари депутатът от " Продължаваме промяната " Александър Дунчев зададе въпрос към земеделския министър в границите на парламентарния надзор, с който изиска от Иванов да даде отговор какви кадрови промени са осъществени на управителните постове в горските структури за интервал от една година - от 1 януари 2021 година до началото на 2022 година Става въпрос за назначенията както от служебния кабинет, по този начин и от държавното управление на Кирил Петков на шефовете, зам.-директорите и членовете на управителните препоръки на държавните горски предприятия, на шефовете на държавните горски и ловни стопанства, както и на всички шефове на Изпълнителната организация по горите и на териториалните й подразделения.

Другата информация, която Дунчев искаше да му бъде предоставена от земеделския министър беше и датата, на която е станала рокадата и законовото съображение за промените.
Реклама " Имената на чиновниците са персонални данни "
В отговора си до депутата от " Продължаваме промяната " земеделският министър детайлно даде информация по кое време са осъществени назначенията, претекстовете за рокадите и основанията, на които те са направени. Липсваха обаче имената на освободените и назначените. За това министърът се е позовал на инструкция на Европейския съюз от 2016 година: " В нея са избрани случаите, допускащи обработването на персоналните данни, заради което не ви отпущам информация за имената на чиновниците ", е написал Иванов в отговора си до Дунчев. А от администрацията на Народното събрание обяснили на депутата от " Продължаваме промяната ", че в случай че желае да се запознае с имената на заменените и назначени държавни чиновници, ще би трябвало да направи това в деловодството на Народното събрание.
Отговор на отговора
Дунчев е подал ново запитване към Иванов в деловодството на Народното събрание. Сега той изисква от земеделския министър да му даде рокадите и за месец февруари с експлицитното конкретизиране, че упорства предходната информация и новата да съдържат трите имена на заменените и новоназначените чиновници. Дунчев се базира и на две мнения на Комисията за отбрана на персоналните данни от 2018 година и 2019 година, според които имената на лица, които заемат висши държавни длъжности и подават годишна декларация за имотното си положение пред КПКОНПИ, която е обществена и всеки има достъп до нея посредством уеб страницата на антикорупционната комисия, или вземат участие в процедури по възлагане на публични поръчки, не са персонални данни.

Нещо повече - имената на изпълнителния шеф на Агенцията по горите, шефовете на районните дирекции по горите, членовете на управителните препоръки на шестте държавни предприятия, които стопанисват държавните горски и ловни стопанства и техните шефове могат да се видят на интернет страниците на съответните ведомства.

По тези аргументи Дунчев подозира, че отводът на земеделския министър да даде имената на чиновниците макар обществения темперамент на тази информация, е опит да се прикрият някои назначения. " За мен това значи, че тъкмо кадровите промени са главен инструмент за преодоляване по непрогледен и непоследователен метод на горската система. Вече всеки разбра, че управителните фрагменти са от основно значение за потреблението на горската система за политически цели и обгрижване на близки до партиите компании ", сподели той за " Капитал ".
Реклама Няма учредения за отвод
Адвокат Александър Кашъмов, който е началник на правния екип на " Програма Достъп до информация ", също не намира учредения за отхвърли да се оповестят обществено имената на държавните чиновници от горския бранш. " От отговора на министъра излиза наяве, че в министерството явно не познават добре законодателството на Европейски Съюз, тъй като са нарекли документа, на който се базират, инструкция. Вероятно имат поради общия правилник за отбрана на данните (GDPR) ", споделя Кашъмов.

Според него това, което не е регистрирано в този отговор, е, че информацията, обвързвана със служебното състояние и с обстоятелството, че някой е назначен или освободен от някаква висша държавна служба, няма по какъв начин да бъде предпазени персонални данни. " Според конституцията, както и съгласно Европейската спогодба за правата на индивида и в самия общ правилник за отбрана на данните е планувано, че в случаите, когато надвива правото на осведоменост, свободата на словото, би трябвало да се даде преимущество на това право пред отбраната на персоналните данни ", прибавя Кашъмов. Той показва и че Върховният административен съд има такава процедура още от 2007 година " В това решение даже ставаше въпрос за доста по-ниски позиции в държавната администрация. Тук приказваме, че надвива правото на информация. Още повече че в тази ситуация става въпрос за шефове на изпълнителна организация, които са висши държавни чиновници, политически персони и ръководители, които подават обществени заявления, които са забележими от всеки жител и е въпрос на някакъв най-малък стандарт, че тяхното име не може да бъде загадка. Да не приказваме, че нормалната процедура е в интернет страниците на институциите да разгласяват кой е ръководителят на съответната институция. Така че това е неуместно да бъде някаква защитавана загадка ", споделя Кашъмов.

Той въпреки всичко позволява, че повода за отхвърли на земеделския министър да даде имената на държавните чиновници може да е обвързвана с регламента за отбрана на данните, който планува високи санкции за неспазването му.

" Според мен една от аргументите е това неразбирателство, което въобще аргументи GDPR, тъй като в доста случаи това се употребява като официално средство някой да не желае да се знае повече за него и за обществената му активност и тъй като по начало санкциите са доста сурови по този правилник, това да провокира избрани опасения. Затова в този случай е допустимо освен да има предпочитание да се прикрият имената, само че е допустимо да има и боязън от последствията от такова откриване ", прецизира Кашъмов.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Войната в Украйна 3 Коментари и разбори 1 Свят 2 Войната в Украйна 3 Коментари и разбори 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Свят Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Велина Господинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР