Могат ли да бъдат установени авторите на заплашителните имейли до

...
Могат ли да бъдат установени авторите на заплашителните имейли до
Коментари Харесай

Експерт по киберсигурност: Защитата на мейлите на голям част от училищата не е на ниво

Могат ли да бъдат открити създателите на заплашителните имейли до учебните заведения. Това разяснява специалист по киберсигурността. 

" В цифровия свят на всички места остават отпечатъци - колкото и да се опитваме да се скрием, в някой сървър остава нещо. Особено в случай че следствието се прави с интернационално присъединяване, както се споделя в тази ситуация, ще се стигне до причинителя ", съобщи специалистът по киберсигурност Мирослав Стефанов в ефина на Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че отбраната на мейлите на огромен част от учебните заведения не е на равнище. Къде я има, е проличало от влизането на заплашителните имейли в " спам ".

" За да сме предпазени от спама е нужна предварителна защита - да изградим отбраната, преди спамът да е пристигнал при нас. Училищата не са спазили една разпоредба от преди 18 година, в която е записано, че писма би трябвало да отиват в корпоративен предпазен имейл. Спам отбраната в някои е проработила и не са пристигнали имейлите ", сподели още Стефанов.

Експертът изясни, че има построени Security Operation Centers, които вършат разбори в случаи на опасност през интернет - дали е вярна или не, положителна или отрицателна.

" Който ги прави тези неща, несъмнено по някакъв метод е обвързван с България. С помощ извън ще бъдат открити, ще се доближим до тях, работим с сътрудници от разнообразни страни ", убеден е Мирослав Стефанов.

Гостът уточни, че Министерство на вътрешните работи дефинира офанзивите по имейлите тероризъм, тъй като с тях се тероризира цялото общество - учители, възпитаници, родители. Стефанов акцентира какво му е направило усещане през последните седмици. 

" Има един Закон за киберсигурност, в него е записано, че има координатор, който при разнообразни произшествия би трябвало да събере хора, да се вземат ограничения. Аз не чух такова неща да се прави. Директно се търси Министерство на вътрешните работи, ГДБОП, които дават отговор обаче след осъществяване на закононарушението ", сподели Стефанов.

Експертът по киберсигурност насочи зов към подрастващите - да не се подвеждат и да изпращат имейли, тъй като " някой ще бъде заловен и ще го отнесе ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР