Мога само да се усмихна ехидно, заяви министър Боил Банов

...
Мога само да се усмихна ехидно, заяви министър Боил Банов
Коментари Харесай

Боил Банов: Мога само да се усмихна ехидно. Видеото на Фондация ”Тракия” е комично

”Мога единствено да се усмихна ехидно ”, съобщи министър Боил Банов на въпроса по какъв начин ще разяснява фрагментите, публикувани от Фондация „ Тракия “, в които се виждат мъже с кашони да излизат от лабораторията на организацията.
В предаването " Лице в лице " по бТВ Банов дефинира фрагментите като " комични ".

Малко преди този момент Банов разяснява изявление на реставраторът проф. доктор Веселина Инкова за опитите преди дни да бъдат конфискувани антики от музея на Фондацията по неподхохдящ метод с думите: „ Професорската приказва иносказателно. Може да е запитана по какъв начин се изнася и тя да дава отговор „ не се изнася по този начин “, съобщи Банов.

В отговор на въпрос какво ще ревизира Министерството на културата по отношение на сбирката, която прокуратурата желае да бъде конфискувана Банов изясни, че музеят е регистриран с 212 експоната от сбирката, за които има документи. По думите му и това ще бъде проверявано, тъй като " не знаем по какъв начин е юридически разбора ". Банов съобщи още, че за 2 700 предмета е подадено заявление за категоризация и регистрация в министерството, само че това било единствено на лист, подаден от притежателя.

" Собственика е виновен за това, тъй като той би трябвало да заплати да се направи разбор и да се види дали това е полезност или не. ", отговори Банов на въпроса за какво се е проточила процедурата по регистарция на предметите.

" Тепърва ще се обяснява какъв брой са предметите вътре, тъй като съгласно мен те са много повече. Ние ще използваме всички вероятни институции. Ако би трябвало ще използваме и непознати, европейски лаборатории за идентифицирането. Проверяваме всичко, безусловно всичко. Законосъобразни са 212 предмета, регистрирани 2009 година Но и тях ще проверим, тъй като не знаем по какъв начин е юридически разбора. За всички други предмети ще създадем същото. Ние ще съберем цялата информация в период от два месеца и тогава ще дадем мнение. ", сподели още Банов.

" Не знаме какво е имало преди, с цел да можем да кажем дали е имало нещо изнесено. Това какво заварваме е това, което е вътре. ", бе безапелационен министърът, запитан дали има изнесени предмети от сбирките на Фондация " Тракия " или благосъстоятелност персонално на Васил Божков.

" Ще ревизираме и картините, само че археологията е най-важна, тъй като тя е изключителна държавна благосъстоятелност, даже и да попада в частни сбирки. Така е и с картините, за тях също ще ревизираме дали са достоверни или не. Ще вършим инспекция на сбирките за правомерност и законосъобразни дейности с тях. ", разгласи още министърът на културата, и добави, че те са длъжни да се грижим и за държавното и за частното по един и същи метод, когато то касае паметта на нацията.

По мотив абсурдът, че в Лувъра в Париж ще бъде показана българска галерия, с православни икони, като част от ислямското изкуство Банов изясни, че изложбите са контрактувани и подписани 2012 година, а 2016 година са преподписани отново. " 2017 година, когато аз станах министъ, съм се контракти да е изкуство в България, всякъкво. Лувъра демонстрира трендове. И аз да бях и аз бих подписал за такава галерия ", безапелационен бе министърът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР