Мога горещо да препоръчам да не остава днешната среща на

...
Мога горещо да препоръчам да не остава днешната среща на
Коментари Харесай

Меглена Плугчиева: Грозно е, че министър Вътев опитва да настройва подсектори в земеделието един на друг

Мога горещо да препоръчам да не остава днешната среща на земеделците с министъра единствено с едни голи обещания, а да има „ черно на бяло “ документ – решение на Министерски съвет или явен ангажимент от Народно събрание с съответни периоди, законови начинания и финансови задължения.

Това предложи някогашният вицепремиер и зам.-министър на земеделието Меглена Плугчиева в изявление пред БНР.

Тя изрази мнение, че сега би трябвало да се вземат незабавни ограничения, тъй като за всичко това след няколко месеца ще се приказваме за още по-тежки проблеми или погребение на този бранш, „ което е неприемливо както в България, по този начин и в цяла Европа “.

„ Това е зов към националното държавно управление и Европейска комисия. Ние не трябва да бъдем по католици от папата в рестрикциите. След измененията през 1989 година земеделието претърпя тежък удар на ликвидационни препоръки и да не се позволява до втори подобен, когато сме член на Европейски Съюз “, прикани Плугчиева в предаването „ 12+3 “.

Нейното мнение е, че с пакета от ограничения за земеделците „ не става дума за помощ от страната, а страната да не пречи на аграрния бранш и да не основава утежняващи условия “. И добави, че България би трябвало да има мощен глас в Европа във връзка с земеделците, а няма подобен.

„ Пропуснато беше скъпо време за корекции на законите, които животновъдите разясняват, тъй като това не е проблем от през вчерашния ден. И това трябваше да му е ясно на Вътев, когато се качваше на министерския пост. Това трябваше да стане през юни 2023, а през днешния ден е февруари 2024 година И не трябваше да се позволява рекет от веригите към производителите “, разяснява Меглена Плугчиева.

„ Вътев още през днешния ден би трябвало да направи дефиниция и да се вземат светкавични, незабавни ограничения – законодателни промени, ясни механизми за отплата на зърнопроизводители и с изключение на незабавните и светкавични ограничения през днешния ден да се оповести ясна позиция в Брюксел за безмитния импорт от Украйна “, сподели Плугчиева.

И добави: Не става дума, че някакви 150 млн. лева ще оказват помощ. Това е популистки ход и тъй като е повтаряне – трети митинг, имаше диалози, меморандум и нищо съответно като задължения. Сега се прави опит още веднъж да се замаже ситуацията и да се предотврати митингът. Грозно е, че се прави опит от Министерство на здравеопазването и министъра да се опълчват подсектори в земеделието един на различен. Разделението е единственият резултат от политиката на този министър и е неприлично. Би трябвало до момента от тези 7 месеца да има направени корекции по законодателството и ясни ограничения за избавяне и стабилизиране на тези браншове, ясна позиция във връзка с Украйна. Вместо да се търсят оправдания в Брюксел, министърът е Брюксел и с цялото държавно управление би трябвало да отстояват ползите на аграрния ни бранш “.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР