„Моето лично мнение е, че България беше длъжна да окаже

...
„Моето лично мнение е, че България беше длъжна да окаже
Коментари Харесай

Ген. Събев: Отново се снишихме пред Русия и станахме пасивен наблюдател на агресията

„ Моето персонално мнение е, че България беше длъжна да окаже военна помощ на Украйна, която е жертва на експанзия. Имаме над 200 хиляди души украински българи там и в случай че мислим съществено за тях би следвало да окажем помощ за тях, както останалите страни от Европейски Съюз и НАТО. Дори да не изпратим С-300 – ние имаме други средства, в това число портативни зенитно-ракетни комплекси, противотанкови средства и амуниции”, разяснява пред Нова нюз военачалник Съби Събев, първият боен представител на България в НАТО.

И добави:

„ Имахме опция да помогнем. Жалко, че още веднъж се снишихме пред Русия и станахме въздържан наблюдаващ на експанзията, която Москва реализира в Украйна. Стоим безусловно несъответстващо, за жалост. Изглеждаме като член на НАТО, на който не може да се има доверие. Защото в случай че един ден България се окаже под сходна експанзия, какво тогава ще приказваме за някоя страна, която каже – не можем да ви окажем помощ?”.

На въпрос допустимо ли е да предоставим ракетните си комплекси С-300 на Украйна военачалник Събев отговори:

„ Трябва да си зададем въпроса за какво украинското управление и президентът Зеленски помолиха всички страни от Европейски Съюз и НАТО да окажат помощ тъкмо с подобен вид средства за Противовъздушна отбрана, откакто НАТО не се ангажира да наложи зона неразрешена за полети над Украйна, тъй като трябваше очевидно да се намеси в спора. Те желаят със средствата за Противовъздушна отбрана да наложат такава зона, с цел да защитят украинските градове и да се отбраняват по-успешно против съветските войски. Според мен България можеше да даде един дивизион С-300 и да си остави един за щита и по образеца на Словакия да желаяме да ни се даде един дивизион „ Пейтриът”.

Генерал Събев разяснява и визитата на американскя министър на защитата Лойд Остин в страната ни.

„ Посещението на министъра на защитата на Съединени американски щати в страната ни беше основно да се показва съюзната взаимност с България. Да се подсигурява, че член 5 на Вашингтонския контракт ще се приложи абсолютно, в случай че настъпят такива условия. Тази аудиенция беше знак и че стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати би трябвало да се развива – в това число в региона на отбраната”.

По думите му Остин е проучил и нашите визии по основаването на по този начин наречената батальонна бойна група, в която Съединени американски щати оповестиха, че ще вземат участие една механизирана рота с бойни машини „ Страйкър”.

„ Очевидно е станало дума и за помощта за Украйна. С оглед на това, че България разгласи, че няма да оказва никаква военна помощ на Украйна, е допустимо Лойд да се е въздържал да дискутира по-широко този въпрос”.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР