Модернизирането на образованието е нещо, което не можем да продължаваме

...
Модернизирането на образованието е нещо, което не можем да продължаваме
Коментари Харесай

Евродепутатът Момчил Неков: Модернизирането на образованието е нещо, което не можем повече да отлагаме

„ Модернизирането на образованието е нещо, което не можем да продължаваме да отлагаме. Живеем във време, в което новите технологии и дигитализацията се развиват с бързи темпове и просветителните системи би трябвало да бъдат в крайник с тези развития.
В противоположен случай нашите образователни заведения ще не престават да създават бъдещи безработни и фрагменти, които не владеят уменията на 21-ви век “. Това съобщи евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Момчил Неков при разискване на отчета " Модернизиране на образованието в Европейски Съюз " на пленарната сесия в Страсбург.

„ Когато приказваме за модернизиране на образованието, това не би трябвало да се схваща като възобновяване на материалната база на образователните заведения и закупуване на съвременна техника. Важно е да сме в крайник с новите технологии, само че те не подсигуряват на подрастващите, че ще могат да усвояват по-добре познания, умения и компетентности. Резултатите от Международното проучване PISA демонстрират, че съществуването на съвременна цифрова инфраструктура не покачва резултатите на учениците. И това не е изненадващо. “, посочи Неков.

Според него, казусът с функционалната просветеност на учениците е добре прочут и на българската система, тъй като те биват затрупвани с големи количества теоритични познания, което е за сметка на стимулирането на сериозното мислене.

„ Нужен е холистичен метод в образованието. Подход, който да взима под внимание и потребностите на учителите, тъй като без тях нито една промяна не може да бъде сполучлива. Отношението към тях е показателно за отношението към цялата просветителна система. Повишаването на техните хонорари няма да реши проблемите с магическа пръчка. Те би трябвало да имат повече автономност и достъп до благоприятни условия за професионално развиване “, разяснява Момчил Неков.



Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР