Модата на фреша и смутито е много актуална днес. Те

...
Модата на фреша и смутито е много актуална днес. Те
Коментари Харесай

Целия плод или сока му - кое е по-полезно да консумираме?

Модата на фреша и смутито е доста настояща през днешния ден. Те са в основата на безбройни диети, които са най-актуални измежду заетите, само че загрижени за здравето си хора. Те се подготвят бързо и елементарно, а се твърди, че оказват помощ за намаляване и детокс на тялото.

Всъщност, в случай че се замислим, за същото време, за което вършим чаша фреш или смути, можем да си приготвим и салата от части плод, които са също толкоз освежаващи и диетични.

Кое е по-добре да консумираме -целия плод или изцедения сок?

Двете благоприятни условия имат своите фенове, мощни и слаби страни. Фрешовете се отличават с висока централизация на значими хранителни субстанции. Колкото и да е парадоксално обаче, това не всеки път е най-хубавият вид за здравето. При изцеждане питателните субстанции от рода на антиоксидантите и фитонутриентите губят качествата си, тъй като от светлината стартира развой на окисляване. Плодовият сок би трябвало да се изпие незабавно след неговото подготвяне - най-късно до 15 мин.

Някои сокове нервират стомашната лигавица поради съдържащата се лимонена киселина и при болести на стомаха са дори противопоказни.

Голямото количество фруктоза в пресния сок може да повреди черния дроб и провокира мастни натрупвания.

В плодовите сокове няма пулпа, кора или семки от плода. Голяма част от най-полезните субстанции обаче са точно в тях. А месото на плода е основното хранилище на фибрите, значими за общото ни здраве. Чрез сока се отхвърляме от цялостния набор от потребни субстанции, които ни предлага някой плод.

 Плод или сокът му

Консумацията на плод включва дъвченето му. Това коства сила на тялото и е фактор в чувството за задоволеност. В процеса на храносмилане също се изразходва сила, а питателните субстанции се усвояват по-бавно.

При соковете всичко става доста бързо. Тъй като не се изразходва сила, само че се получава такава във високи дози, напитката от плод е мощна и високоенергийна храна, която не засища. Излишните калории отиват незабавно в мастен запас.

Плодовият сок в рационални дози е потребен, само че доста по-полезен е пресният плод. Все отново в парещ летен ден ще предпочетем охлаждащата прохлада на фреша, само че при всеки различен случай целият плод е за предпочитане и най-здравословният плод.

Вижте още хрумвания за потребни питиета.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР