Мода или необходимост е това бащините имена да бъдат лишени

...
Мода или необходимост е това бащините имена да бъдат лишени
Коментари Харесай

Мода или личен избор: Остана ли в миналото традиционното бащино име?

Мода или нужда е това бащините имена да бъдат лишени от обичайните наставки? През последните години ексцентричното звучене е все по-често срещано. Защо? И отдалечаваме ли се от националната си еднаквост? С отговора ни оказа помощ 3-годишната Божидара Александър Орлинова, предава Нова тв.

„ Никой не може да задължи да има окончание. Просто както е в нашия случай, не звучи някак си добре ”, счита обаче майка, записала детето си по „ модерния ” метод.

Преди няколко години проф. Китанова от Института за български език вижда феномена с отпадането на наставките от бащините имена. Прогнозира, че това ще се трансформира в наклонност. Тогава даже не допуска какъв брой е права.

„ Сега виждам, че се трансформира в един гърмеж! Не разбирам за какво. Аз нямам пояснение и съм питала някои майки..... и нито една не ми е обяснила свястно. Бащините имена би трябвало да се записват по този метод, тъй като това демонстрира принадлежност към българската нация ”, изясни проф. Мария Китанова от Института за български език към Българска академия на науките.

Какви са причините на родителите и специалистите вижте във видеото.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР