Mобилни кабинети ще предоставят здравни услуги на хората, които живеят

...
Mобилни кабинети ще предоставят здравни услуги на хората, които живеят
Коментари Харесай

Такива кабинети ще има във всички области на страната, промяна има и за личните лекари

Mобилни кабинети ще дават здравни услуги на хората, които живеят в труднодостъпни региони у нас. Това ще стане посредством основаването на сходни приемни във всичките области на страната.

В тях ще се реализират консултативни и лечебни действия, съобразени с демографската конструкция на популацията и заболеваемостта в съответните области. 

Това е заложено като цел в Националната здравна тактика 2030. Тя е основен документ, защото с нея е обвързано осъществяването на планове от Плана за възобновяване и резистентност.

Промени

Преодоляване на проблемите, свързани с незадоволителния брой джипита и предстоящата наклонност за в допълнение понижаване с оглед възрастовата конструкция на работещите в системата, са заложени още промени.

Млади експерти ще бъдат подтиквани финансово да стават джипита, с цел да се преодолее рецесията с неналичието им.

Освен това ще се усъвършенства процесът на специализация по обща медицина и ще бъдат основани механизми за стимулиране на медицинските експерти за непрестанно образование. 

Личните лекари ще бъдат подтиквани да работят по села и в труднодостъпни места. За задачата ще бъдат планувани вложения в създаване на нови практики в отдалечените и труднодостъпни места, както и за закупуване на нова, модерна здравна инсталация.

На тези места ще се разчита и на телемедицината като опция за консултиране с по-голям кръг експерти.

Звена

В тези региони ще бъдат основани консултативни медико-социални звена. В тях ще се правят и по-висококвалифицирани медицински грижи по диагностика, следене и подкрепяне на лекуването при хора с хронични болести, написа " Телеграф ".

Средствата ще бъдат обезпечени посредством Националния проект за възобновяване и резистентност и новата Програма " Развитие на районите 2021-2027 година “ по направление " Повишаване на опциите за профилактика, ранна диагностика и лекуване на обществено значими болести в отдалечени региони “.

Стимули в тази посока ще бъдат обезпечени и посредством Програма " Развитие на човешките запаси 2021-2027 година “, по която ще се поддържат ограничения за поощряване на професионалната подвижност на лекари и медицински експерти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР