Мобилни групи от адвокати и ромски медиатори дават безплатни консултации

...
Мобилни групи от адвокати и ромски медиатори дават безплатни консултации
Коментари Харесай

Мобилни групи от адвокати и ромски медиатори дават безплатни консултации

Мобилни групи от юристи и ромски посредници дават безвъзмездни съвещания на обществено слаби жители и жертви на домашно принуждение. Пилотните центрове са във Велико Търново, Варна и Стара Загора и са по план на Националното бюро за правна помощ за 750 хиляди евро от Норвежкия финансов механизъм. 
Пилотният център във Велико Търново работи от края на март. Там се оказва безплатна правна помощ на хора от маргиналните групи, жертви на принуждение и на деца в риск. 

До края на май са осъществени малко повече от 200 съвещания , съществена част от тях - мобилни, споделя координаторът на центъра юрист Доброслава Керекова. Във великотърновския център работят четирима юристи.

Един от най-тежките им случаи е с 29-годишна жена от Стражишко, която безусловно е била превърната в робиня от мъжа, с който живее на фамилни начала и на който е родила две деца. С риск за живота си жената  няколко пъти е бягала от насилника, споделя юрист Ирена Стасинопулу. Със съдействието на обществените служби и Община Стражица дамата е получила общинско жилище, само че проблемите не престават.

 Елена Чернева

Случаите на домашно принуждение се усилват, а в България няма публична статистика за тях , разяснява заместник-омбудсманът на Републиката Елена Чернева, някогашен началник на Бюрото за правна помощ. По думите й казусът с домашното принуждение в българското общество е доста тежък и тежкото е това, че той остава основно в границите на фамилиите. 

Жертвите на домашно принуждение са една от групите, към които е ориентиран планът за безвъзмездна юридическа поддръжка на Националното бюро за правна помощ, уточняват председателят на Бюрото Наталия Илиева и координаторът на плана юрист Диляна Гитева. 

 Наталия Илиева

„ Специално внимание са обръща на три категории жители – жертви на домашно принуждение и принуждение по сексуален симптом, деца в риск и представители на ромската общественост, в това число живеещи в отдалечени и изолирани селски региони “, уточни Илиева. 

Не просто достъп до правна помощ, а достъп до качествена правна помощ , по тази причина в границите на нашия план ние предвиждаме образованието на над 300 юристи. Друга значима цел, която желаеме да реализираме, е другите институции да сътрудничат между тях за попречване и реагиране на случаи на домашно принуждение “, съобщи Гитева. 

Активна част в работата по плана са ромските посредници . Хората търсят всякаква помощ, заключи посредникът Валери Ангелов от център „ Амалипе “.

„ Хората са без работа, питат ги за работа. Тези, които са за съвещания, са свързани с принуждение, с нараствания ток, който не считат, че са го изхарчили, подялба на земя, по какъв начин да подават молба за помощи, тъй като не знаят. Адвокатите оказват помощ в написването на молбите “. 

10 месеца родителите на Илия от Павликени не могат да се записват в Бюрото по труда, откакто са се прибрали от гурбет в Англия . От институциите се получават разнообразни отговори, а решения няма. Младият мъж търси решение на този проблем и помощ от юристите по плана. 

 Николай Георгиев

Да потърси правата на внука си, който е с отнета шофьорска брошура , е пристигнал в приемната на юристите Николай Георгиев от Бяла църква. 

„ Лишават го от правоуправление 6 месеца, след това му постановат 1500 лв. санкция. Не са ли множко тези санкции за едно 20-годишно. Би трябвало да има някакви „ малки врати “ при юристите “, разяснява той. 

Центърът за безвъзмездни юридически съвещания във Велико Търново се намира в адвокатския блок на ул. „ Цанко Церковски “ № 39, офис 106. 
Повече по тематиката чуйте в звуковия файл.  Снимки: Здравка Маслянкова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР