МО в БСП се обяви категорично против закриването на Тараклийския

...
МО в БСП се обяви категорично против закриването на Тараклийския
Коментари Харесай

Младите социалисти са против закриването на Тараклийския университет в Молдова

МО в Българска социалистическа партия се разгласи изрично срещу закриването на Тараклийския университет в Молдова, който дава правото на стотици студенти да обменят познания и опит с разнообразни университети в България. " Не можем да останем безучастни очевидци на този опит да се скъсат нишките, свързващи българските ни общности отвън граница. Младите бесарабски българи имат потребност от качествено българско обучение. Към сегашния миг България взе участие в издръжката на университета, предоставяйки 300 хиляди евро годишно за образованието на бесарабските българи в Молдова. В бюджета за тази година са планувани спомагателни 1 милион евро за ремонтирането на постройката му ", се споделя в позиция на младите социалисти.
Русенският университет " Ангел Кънчев " също застава против затварянето на Тараклийския университет в Молдова и предлага той да се трансформира във филиал на Русенския унивеситет в България. По този метод дипломите на студентите от Тераклийския университет ще бъдат български и респективно ще имат тежестта на дипломи от Европейския съюз. Бесарабските българи в Молдова също са застанали зад идеята и желаят университетът да продължи своето битие като независимо образователно заведение.
МО в Българска социалистическа партия приканва държавното управление да се застъпи и да направи всичко допустимо за запазването на Тараклийския университет и никога да не разрешава той да бъде затворен.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР