Мнозинството в Народното събрание отхвърли ветото на държавния глава Румен

...
Мнозинството в Народното събрание отхвърли ветото на държавния глава Румен
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха президентското вето над отвореното финансиране на партиите

Мнозинството в Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев против отвореното финансиране на политическите партии.За повторната актуализация на държавния бюджет гласоподаваха 129 депутати от ГЕРБ, Движение за права и свободи, НФСБ и „ Воля “. Против гласоподаваха 84 народни представители от Българска социалистическа партия и Вътрешна македонска революционна организация.
Йордан Цонев изрази противоречие с претекстовете на президента и напомни, че до 2009-а политическите партии са били финансирани от бизнеса. Не се съгласи и с тезата, че даренията ще са директно свързани с стопански интерес:

„ По-добре държавна дотация в задоволителен размер, а не в размер, какъвто предложи някое шоу “.

Антон Кутев от Българска социалистическа партия изрази мнение, че Движение за права и свободи са срещу ветото, тъй като получават финансиране от Делян Пеевски. Според Кутев връзката сред даренията, които ще прави бизнесът, и политиката, която ще изиска, е неразривна:

„ Но е срещу основите в страната, в която живеем, и срещу народа, който по някакъв метод този човек от вашата партия ръководи, тъй като той има доста повече въздействие върху модерна България от министър-председателя “.

От патриотите се разделиха в позициите. От НФСБ обявиха, че без в допълнение финансиране се обричат дребните партии.

От Вътрешна македонска революционна организация се оповестиха срещу промяната на финансиране на партиите.

Менда Стоянова от ГЕРБ изрично съобщи, че с публичността на даренията, ще е транспарантно кой коя политическа партия финансира.

По време на полемиките Българска социалистическа партия оповестиха, че изцяло поддържат претекстовете на президента и ще поддържат ветото.

Филип Попов от левицата оспори отвореното финансиране на партиите:

„ На процедура се узаконява корупцията. Официално връщате страната в тези тъмни мутренски времена, в които имаше страна в страната. Защото тук остарялата сентенция ще е изцяло в действие – който заплаща, той поръчва музиката “.

Тома Биков от ГЕРБ изцяло отхвърли претекстовете на президента и ги окачестви като лицемерни: „ Президентът споделя, че 1 лев е безусловно задоволителна дотация за партиите, тъй като президентът не постанова несъгласие върху този текст. Ние ще отхвърлим ветото, тъй като твърдим, че 1 лев на глас не е задоволителна дотация и то най-много за по дребните партии и партиите би трябвало да имат опция да се финансират и от частни донори като вършат това по транспарантен метод “.

Днес в програмата на Народното събрание е и окончателното разискване на измененията в Изборния кодекс. Вчера правната комисия поддържа предлагането на ГЕРБ за анулация на машинното гласоподаване единствено за локалните избори, като го върна за парламентарните.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР