Мнозинството от жителите на южния тихоокеански архипелаг Нова Каледония гласуваха

...
Мнозинството от жителите на южния тихоокеански архипелаг Нова Каледония гласуваха
Коментари Харесай

Нова Каледония гласува в референдум да остане част от Франция

Мнозинството от жителите на южния тихоокеански архипелаг Нова Каледония гласоподаваха през днешния ден против оповестяването на самостоятелност от Франция в дълго чакан референдум, увенчал 30-годишен развой на деколонизация, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Вот със " за " би лишил Париж от опорен пункт в Индо-Тихоокеанския район, в който Китай уголемява своето наличие, и би уязвил гордостта на една някогашна колониална империя, простирала се от Карибите през Субсахарска Африка до Тихия океан.

Според частични резултати въз основа на 80-процента изборна интензивност към 15 ч бълг. време гласовете с " не ", т.е. против независимостта, са 56,9 %, заяви на уеб страницата си локалната телевизия " NC Lа Premiere ". " Жителите на Нова Каледония избраха да останат французи... Това е избор на доверие във Френската република, в нейното бъдеще и в нейните полезности ", сподели президентът на Франция Еманюел Макрон в тирада по френската телевизия.

Референдумът бе първият избор за самоопределяне, извършен във френска територия, откакто Джибути - в Африканския рог - гласоподава за самостоятелност през 1977 година

Избирателите на тази тихоокеанска островна територия, ползваща се със забележителна степен на самоуправление, трябваше да отговорят на въпроса " Искате ли Нова Каледония да получи цялостен суверенитет и да стане самостоятелна? "

Макрон сподели, че схваща разочарованието на тези, които са желали самостоятелност, само че добави, че френската страна ще подсигурява независимост, тъждество и приятелство за всеки. " Единственият губещ е изкушението за неуважение, за разделяне, за принуждение и страх; единственият печеливш е процесът на мир и духът на разговор ", сподели Макрон.

Страстите сред настроените за самостоятелност локални поданици - канаките, и наследниците на колониалните заселници, оставащи лоялни към Париж, не престават да са разгорещени, показва Ройтерс. През последното десетилетие връзките сред двете групи очевидно се усъвършенстваха, само че вотът с " не ", т.е. против независимостта, е много под някои предварителни прогнози, което може да окуражи националистите да изискат нов референдум в идните години. На архипелага живеят 280 000 души, като право на глас имаха към 175 000. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР