Мнозинството от жителите на френската територия в Тихия океан -

...
Мнозинството от жителите на френската територия в Тихия океан -
Коментари Харесай

Нова Каледония отхвърли независимостта

Мнозинството от жителите на френската територия в Тихия океан - Нова Каледония, които са дали своят вот в референдум за самостоятелност, са предпочели архипелагът да остане френска територия, съобщи президентът на Франция Еманюел Макрон, представен от международните организации.

В телевизионно послание от Париж Макрон сподели, че " няма различен път с изключение на разговор " за бъдещето на територията в Южния Пасифик, която е част от Франция от 1853 година
 
Предстоят срещи на френския министър председател Едуар Филип с публични представители на Нова Каледония, на които ще бъдат разисквани идващите дейности.

Състоялият се референдум за самостоятелност е резултат от 30-годишен развой на опити да бъде прекъснато насилието сред последователите и съперниците на отделянето от метрополията. Това е първият референдум за самоопределяне на френска територия от 1977 година, когато Джибути гласоподава за самостоятелност, отбелязва Ройтерс.
 
Френските дотации за Нова Каледония възлизат на 1,3 милиарда евро. Икономиката на архипелага се опира на тях, залежите от никел и туризма. 280-хилядното население към този момент има забележителна автономност, само че разчита на Франция в области като защита и обучение.
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР