Мнозина смятат, че в последните дни сме свидетели на най-големия

...
Мнозина смятат, че в последните дни сме свидетели на най-големия
Коментари Харесай

Конспирация срещу криптовалутите или лошо управление доведе до банковите фалити

Мнозина считат, че в последните дни сме очевидци на най-големия банков срив в Америка след финансовата рецесия от 2008 година Този път в пагубната картина са намесени и нов тип активи – криптовалутите.

Трите банки, които ненадейно се сринаха през последната седмица, обслужваха промишлеността на цифровите активи, показват анализаторите. Крахът на трите институции провокира опасения, че крипто-пазарът ще понесе тежки последици. Все отново някои се надяват, че събитията ще доведат до завършек на „ зимата “ в света на криптовалутите.

Регулатори по целия свят от много време предизвестяват хората да внимават в какво влагат средствата си и да са внимателни по отношение на рисковете от покупко-продажби с цифрови активи. За крипто-критиците тези предизвестия звучаха далновидно и ето, че крахът на Silvergate Capital, Silicon Valley Bank и се явява самобитно удостоверение.

Можем да чакаме банковите разтърсвания от последната седмица да се усетят на всички места по света, само че те са злополука и за крипто-индустрията, чиято стойност бе отнесена след колапса на една от най-големите крипто-борси – FTX, и обвиняването против нейния създател Сам Банкман-Фрид.

През последните години Silvergate и Signature се трансфораха в неразделна част от екосистемата на цифровите активи, предлагайки както обичайни банкови услуги, по този начин и мрежи за бързи заплащания. SVB имаше по-малко допир с крипто-индустрията.

Задушаване на крипто-индустрията?

Голяма част от мениджърите в компании, свързани с крипто-бизнеса, намират явна връзка сред случилото се и събитията в бизнеса с виртуалните пари. „ Трудно е да гледаме на това и да не забележим координирани старания за задушаване на промишлеността “, споделя Райън Селкис, основен изпълнителен шеф на компанията за крипто-изследвания Messari, пред Politico.

И въпреки всичко не всички са уверени, че банковата рецесия е тясно обвързвана с крипто-пазарите. В последна сметка повода евентуално е била композиция от неприятно ръководство на риска и макроикономически проблеми, споделя Марк Уилямс, някогашен банков специалист от Федералния запас на Съединени американски щати, който преподава в Бостънския университет.

Говорител на Министерството на финансовите услуги в Ню Йорк, което затвори Signature в неделя, сподели, че решението „ няма нищо общо с крипто-бизнеса “. Той добави, че банката се занимава с всичко – от продавачи на храни до недвижими парцели.

„ Банката не съумя да даде надеждни и безапелационни данни, създавайки забележителна рецесия на доверие в управлението “, сподели представителят, поискал анонимност. „ Решението да влезем във притежание на банката и да я предадем на FDIC се основаваше на настоящото положение на банката и нейната дарба да прави бизнес по безвреден и благонадежден метод “.

Свръх-нервност

Коментарът на нюйоркския регулатор пристигна, откакто някогашният конгресмен Барни Франк, член на борда на Signature, сподели в понеделник, че протичащото се в банките е породено от „ нервността и свръх-нервността на Silicon Valley Bank и крипто-бизнеса “.

„ Мисля, че в случай че не беше казусът с FTX и изключителната раздразнителност по отношение на криптовалутата, това нямаше да се случи – даже на Silicon Valley Bank или на нас “, сподели политикът. „ И това не беше нещо, което можеше да бъде планувано от регулаторите “.Въпреки това регулаторите наблюдават за всевъзможни вероятни последици от протичащото се в щатската банкова промишленост върху крипто-пазарите.

Coinbase, най-голямата криптоборса в Съединени американски щати по пазарен размер, има 240 милиона $ корпоративни средства, блокирани в Signature, съгласно компанията. Но средствата на клиентите не са наранени, увериха от Coinbase в формалния си канал в обществените мрежи.

Kraken приключва връзките си със Silvergate. И двете компании показаха, че употребяват няколко разнообразни банки за потребителските средства.

Не толкоз спокоен е пейзажът при токена USDC на Circle, който е привързан с $. Така нареченото „ унищожаване на обвързването “ се наложи, откакто компанията разкри, че има повече от 3 милиарда $, подадени в Silicon Valley Bank. Въпреки че това съставлява единствено дребна част от запасите на Circle – по-голямата част от които се държат в различен паричен фонд – новините за експозиция накараха цената на токена да падне под неговата закрепена стойност от $1.

Идва ли краят на „ зимата “ за криптовалутите

Сега мениджърите от света на криптовалутите се надяват, че законодателите ще се възползват от паниката към колапса на трите американски банки, с цел да предложат и одобряват ново законодателство за постоянните „ койни “.

„ Засега не е ясно какви нови финансови институции ще си партнират с крипто-компаниите след срутва на Silvergate, SVB и в този момент Signature “, разяснява Иля Волков, основен изпълнителен шеф и съосновател на YouHodler, швейцарска интернационална финтех платформа. „ Индустрията сега страда от привършване на вариантите и това би трябвало да се реши скоро, с цел да се предотвратят спомагателни проблеми “, добави Волков, отбелязвайки, че това ще провокира някои страхливи реакции от страна на вложителите.

В дълготраен проект обаче случилото се няма да навреди на крипто-индустрията, тъй като евентуално ще има други, по-малки банки, които биха могли да преодолеят празнината.

Някои играчи пък се надяват, че разтърсванията в банковия бранш в Съединени американски щати в последна сметка ще доведат до завършек на „ зимата “ в света на криптовалутите.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР