Мнозина се опитват от повече от половин век да установят

...
Мнозина се опитват от повече от половин век да установят
Коментари Харесай

Какво пише в разсекретените документи за Кенеди

Мнозина се пробват от повече от половин век да открият какво се е случило в Далас през 1963 година, написа в. "Ню Йорк таймс ", представен от Българска телеграфна агенция.

Разсекретиха съвсем 3000 документа за убийството на Кенеди >>

В документите се приказва за мафиоти, шпиони и кубинци. Те оповестяват за съмненията на Кремъл, че зад убийството е стоял вицепрезидентът Линдън Джонсън, както и опасенията на управляващите в Съединени американски щати, че обществото няма да одобри формалната версия за събитията.

Някои от тях демонстрират вълненията и хаоса през дните след убийството на президента. Сред тях е и паметна записка, явно подбудена от самия шеф на ФБР Джон Едгар Хувър малко след убийството на Лий Харви Осуалд през ноември 1963 година, която стартира с сбитото изречение "няма нищо ново по случая Осуалд, като се изключи че е мъртъв ".

Само 53 от оповестените през вчерашния ден 2891 документа в никакъв случай не са били разкривани. Останалите са били оповестени с редакции, отбелязва в. "Ню Йорк таймс ".

Един от тях разкрива реакцията на убийството в Съюз на съветските социалистически републики. Някои в Москва са го сметнали за прелом на ултрадесните сили в Съединени американски щати и са очаквали, че за случая ще бъде упрекнат Съветският съюз. Неназован осведомител е споделил пред американски шпиони, че Комитет за Държавна сигурност (на СССР) разполага с доказателства, че президентът Джонсън е виновен за убийството.

В паметната си записка два дни след убийството шефът Хувър показва безпокойствие, че убийството на Осуалд ще провокира подозрения измежду американците, че той е същинският палач. За убийството на Осуалд не може да има извинения, изключително поради предизвестията към полицията в Далас, е декларирал Хувър, намеквайки, че ликвидиралия го чиновник на реда Джак Руби може да е обвързван с чикагската проведена престъпност. Директорът е планувал, че това скоро ще докара до цяла промишленост от следствия и съмнения.

Хувър е изразил и терзания, че контактът сред Осуалд и кубинското посолство в Мексико, както и изпратеното от него писмо до руското посолство във Вашингтон, може да усложнят външните връзки на Съединени американски щати.

Документите няма да сложат завършек на разногласията и спекулациите, а някои от тях може да провокират нови въпроси, отбелязва в. "Ню Йорк таймс ". През 1975 година шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Ричард Хелмс е бил запитан, по време на показания под клетва, дали има информация, показваща, "че Осуалд е бил сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ или че сътрудник... "
Но оповестената част от документа свършва там. Отговорът на Хелмс също не е показан, отбелязва американското издание.

Останалите документи ще бъдат оповестени след 6-месечно изследване, отбелязва в. "Вашингтон пост ". Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп отстъпи, давайки този период, с цел да може да бъде редактирана избрана информация, обвързвана с националната сигурност.

Някои от изчезналите материали са тези от максимален интерес за специалистите по случая, да вземем за пример 338-странично досие за Джон Мур, началник на клона на Централно разузнавателно управление на САЩ в Далас по време на убийството. Липсва и 18-странично досие за Гордън Макглендън, предприемач от Далас, разговарял с Джак Руби тъкмо преди той да простреля Осуалд. Не са оповестени и материали за известни кубински дисиденти в заточение, съперници на Кастро, които също са били измежду обвинените за убийството групи.

Въпреки това документите не опровергават теорията, че някогашният морски пехотинец Осуалд е работил независимо.

Дълъг проектодоклад на Комисията по убийствата на Камарата на представителите на Съединени американски щати отхвърля като малко евентуална версията, че Куба е разпоредила убийството поради опитите на Централно разузнавателно управление на САЩ да ликвидира Фидел Кастро.

Повечето американци обаче считат, че Осуалд не е работил самичък, отбелязва в. "Вашингтон пост ", цитирайки изследвания на "Галъп ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР