Множество сигнали за грешки в протоколите от изборните секции, закъсняла

...
Множество сигнали за грешки в протоколите от изборните секции, закъсняла
Коментари Харесай

Грешки, напрежение, хаос и нарушена тайна на вота белязаха изборите

Множество сигнали за неточности в протоколите от изборните секции, закъсняла обработка на изборната документи, безкрайни часове очакване на опашка в Районните изборни комисии и даже припаднали членове на секционните. Плюс нарушена загадка на вота и съмнения за „ следен безпорядък “. Всички тези „ атрибути “ белязаха предварителните парламентарни избори на 2 април и подсетиха за не толкоз далечните времена обратно, в които тези гледки бяха нормална част от изборния развой.

Това сочи равносметката от миналия съвсем 48 часов избирателен маратон от началото на гласуването в 7 часа през вчерашния ден до предаването на обработените бумаги в ЦИК късно този следобяд.

Въпреки това изборните комисари съблюдаваха традицията и в границите на деня след изборите бяха подготвени с окончателните резултати на база 99,6% от протоколите.

За редица секции, в които тайната на вота е била нарушена, сигнализираха представителите на Организацията за сигурност и съдействие в Европа, които от години следят изборите у нас. Ръководителят на задачата им означи „ редица притеснителни моменти “, включително липса на задоволително изборни секции за хората с увреждания, заяви БНР.

През целия ден представители на секционните и районните комисии алармираха за всеобщи случаи на сбъркани протоколи, които забавиха обработката на документите в РИК и доведоха до напрежение на доста места.

„ Грешките бяха най-много в преференциите за гласоподаване, в метода, по който се структурира броя на резултат, в метода на пресмятането. При мен нямаше невалидни бюлетини, а промени по тях. Машинното гласоподаване мина добре “, показа пред Euronews Bulgaria Марин Донков от 24-а РИК в София, до момента в който чакаше да съобщи документите си в ЦИК.

 

Оказа се, че всеобщо в секциите при броенето са вписвали дружно преференциите от машинното и хартиеното гласоподаване, а условието е двата типа да се сумират поотделно. Корекциите принудиха стотици представители на СИК да чакат с часове, с цел да предадат изборните бумаги и в Пловдив. А наблюдаващите на ОССЕ там разясниха, че до момента не са виждали толкоз комплициран избирателен развой.

Допълнително закъснение провокира и видеонаблюдението, въведено с последните промени в Изборния кодекс. Идеята му бе да обезпечи гласност и бистрота на преброяването, само че в стотици секции то въобще не сработи – тук-там телефоните изключили, на други покритието на интернет било едва. Само напрежението се засилвало.

 

„ Показването на всеки един глас пред камера е ненужно “, споделиха някои от участниците в секционни комисии.

Заради дългите часове на опашката в 23-и РИК София жена със сърдечен проблем припадна и се наложи намесата на лекарски екип. Там обработването на протоколите продължи през цялата нощ.

По същия метод се развиха събитията и в 24-и столичен МИР. Около 7 часа тази заран огромна част от секционните комисии още не бяха предали протоколите си. Там срещнаха усложнения главно с отчитането на преференциалното гласоподаване.

Хаосът и напрежението накараха доста от опитните членове на СИК да се зарекат, че при същите организационни условия повече не биха взели участие в изборите. Такъв бе казусът на опитната Данита Заричинова, която ръководеше 71-а СИК в столичното 121-о учебно заведение – въпреки нейните протоколи да били без неточности, се наложило да чака останалите седем часа.

Част от тези неуредици се дължат и на последните промени в изборния кодекс, които върнаха хартиената бюлетина в оборот наедно с машинното гласоподаване и предвидиха преброяването на гласовете да се реализира под видеонаблюдение онлайн. Още преди вота специалисти предвидиха, че това ще затрудни неимоверно процеса по отчитане на резултатите.

Към това се добави и казусът с машините. На тези избори измененията в закона предвидиха разпечатките от тях да се броят също ръчно в комисиите – също като хартиените бюлетини. На предишните избори машините сами смятаха крайните резултати, което направи целия развой извънредно бърз и проведен.

122 устройства в изборния ден отхвърлиха да работят и в тези секции гласоподавателите гласоподаваха напълно с хартия. Числото не е огромно, поради че на този избор в страната машините бяха над 9600. Но все пак част от политическите сили заподозряха, че още веднъж става въпрос за неприятна организация, липса на предварителни проби и най-много асортимент на несъответствуваща хартия за устройствата.

 

От ЦИК отхвърлиха обвиняванията за асортимент на несъответствуваща хартия.

„ Тя е със същите условия и характерности, каквито са били и на предходните избори “, съобщи представителят на комисията Росица Матева. Тя регистрира, че в ЦИК не са постъпвали съществени сигнали за операция на вота или изборни нарушавания.

Тепърва ще се прави разбор за грешките към видеонаблюдението. Като цяло обаче в ЦИК са на мнение, че изборният ден е минал добре – и у нас, и в чужбина.

Окончателните резултати би трябвало да бъдат обявени на 6 април.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР