Множество оплаквания на клиенти от високите априлски сметки за парно

...
Множество оплаквания на клиенти от високите априлски сметки за парно
Коментари Харесай

КЕВР проверява „Топлофикация София“ заради високите априлски сметки

Множество недоволства на клиенти от високите априлски сметки за парно и топла вода накараха Комисията за енергийно и водно контролиране да ревизира „ Топлофикация София “.

Регулаторът е изискал от управлението на сдружението в тридневен период то да даде изчерпателна информация за качеството на топлофикационните услуги, както и дали в издадените фактури на клиентите за април е приложена одобрената цена на топлоенергията.

След приемане на информация от „ Топлофикация София “ КЕВР ще изготви разбор и ще оповести обществено резултатите от инспекцията.

Ето цялото известие на регулатора за SafeNews:

,,Предвид оправдания публичен интерес по отношение на фактурите на потребителите за  м. април т.г., в осъществяване на пълномощията на Комисията, ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов изиска от управлението на „ Топлофикация София “ ЕАД да даде изчерпателна информация за качеството на топлофикационните услуги през интервала 1.04-30.04.2023 година  

Съгласно настоящата нормативна уредба образуването на месечните фактури на потребителите на топлинна сила е отвън регулаторните пълномощия на Комисията. То се прави по Методика за дялово систематизиране на топлинната сила, която е част от Наредбата за топлоснабдяването. Нормативният акт е публикуван от Министерството на енергетиката, което е способният орган по осъществяване на надзор по неговото съблюдаване.

Съгласно Наредба № 3 от 21 март 2013 година за лицензиране на дейностите в енергетиката КЕВР е способният орган, контролиращ качеството на предоставяните от сдруженията топлофикационни услуги. Енергийното дружество е длъжно да подава топлинна сила с обезпечени параметри, избрани с признатите от КЕВР Показатели на качество на топлоснабдяването. Същевременно пълномощията на Комисията, регламентирани в Наредбата за контролиране на цените на топлинната сила, включват надзор върху прецизното използване от топлопреносните предприятия на одобрената от Комисията цена на топлинната сила за съответния интервал.  

В 3-дневен период „ Топлофикация София “ ЕАД би трябвало да даде на Комисията информация с подробни данни за осъществяването на Показателите за качество на топлинната сила, както и дали в издадените фактури на клиентите за м. април т.г. е приложена одобрената от Комисията на 01.07.2022 година цена на топлинната сила. “

 

Етикети: КЕВРпарносметки топлотопла вода
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР