Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич от тази седмица

...
Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич от тази седмица
Коментари Харесай

Нов лапароскопски апарат в МБАЛ-Добрич

Многопрофилната болница за интензивно лекуване в Добрич от тази седмица разполага с нова лапароскопска инсталация . Техниката е от най-ново потомство, оборудвана е с 4К камери и оптика. Ръководството на болничното заведение от години търси метод здравното заведение да обнови апаратурата си, която е на повече от 20 години. Закупуването на новата техника е подсигурено финансово от Министерството на здравеопазването и възлиза на към 275 000 лв.. Новият лапароскопски уред ще се употребява от лекарите в отделението по Акушерство и гинекология и в това по Хирургия. 

МБАЛ-Добрич е втората в страната, в която лекарите стартират да практикуват така наречен безкръвни, щадящи пациента интервенции. Тук е направена първата в България лапароскопска хистеректомия. Затова и битката на целия екип на болничното заведение и нейното управление да получат модерна техника, отговаряща на стандартите на лекуване на 21 век, не е серпантина през годините. Получаването на модерната инсталация трансформира регионалната болница в Добрич още веднъж в конкурентноспособно здравно заведение, споделя директорът  доктор Георги Желязков :

" Много малко лечебни заведения в България имат опцията да оперират с такава инсталация ".

Той изясни, че апаратурата дава опция да се надгради равнището на болничните отделения, в които ще се употребява. Д-р Желязков акцентира, че лекарите са готови за работа с лапароскопски уред.  

По думите на  доктор Мирослав Попов , шеф на Отделението по хирургия в многопрофилната болница в Добрич, за всеки експерт би било същинско професионално предизвикателство и наслаждение да оперира с сходна модерна техника. 

От началото на годината в Отделението по акушерство и гинекология повече от 50% от интервенциите са лапароскопски. Това е и отделението в многопрофилната болница в Добрич, което може да се похвали с релативно ниска междинна възраст на лекарите. Негов шеф е  доктор Ивайло Петев , съгласно който колкото по-добра е техниката, толкоз по-улеснен в работата си е хирургът:

" Добрата техника подсигурява по-малка хирургична и анестезиологична контузия и по-кратко времетраене на интервенцията. Гарантира и по-добра сигурност, т.е. да знаеш, че това нещо, което си го направил, си го направил както би трябвало ".

Модерната лапароскопска техника дава преимущество и за привличането на нови лекари в здравното заведение, допълвайки опциите за положителни условия на работа и образование за младите фрагменти, допълна шефът доктор Желязков. 

Новата инсталация идва и таман в точния момент, когато връщането на плановите интервенции и поотшумяването на страха у пациентите от заразяване с Covid-19, са напълнили съвсем всички отделения на болничното заведение. 

Репортаж на Мая Щърбанова в предаването " Хоризонт за вас " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР