Многобройни израелски заселници започнаха безредици и опожариха десетки жилища и

...
Многобройни израелски заселници започнаха безредици и опожариха десетки жилища и
Коментари Харесай

Нов взрив от насилие на Западния бряг на р. Йордан след убийството на двама еврейски заселници

Многобройни израелски заселници започнаха вълнения и опожариха десетки жилища и коли в северната част на Западния бряг на река Йордан през вчерашния ден, откакто палестински стрелец по-рано умъртви двама заселници, заяви АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Според палестински медици при безредиците е бил погубен един човек, а четирима са били тежко ранени в най-сериозната вълна на принуждение от страна на еврейски заселници от десетилетия.

Убийството на двамата заселници и последвалите вълнения слагат под въпрос отправения през днешния ден в Йордания апел на израелски и палестински публични представители за усмиряване на вълната от принуждение, която продължава към този момент съвсем година.

Според палестински медии при безредиците са били опожарени към 30 жилища и коли. Съобщава се за огромни пожари в град Хавара, където по-рано стана стрелбата.

Палестинското министерство на опазването на здравето заяви, че 37-годишен мъж е бил погубен при пукотевица от израелска страна. Палестинският Червен полумесец разгласи, че двама други са били простреляни и ранени, трети е бил прободен, а четвърти - пребит с стоманен кол. На към 95 души е била оказана здравна помощ след излагане на сълзотворен газ.

Палестинският президент Махмуд Абас осъди безредиците, които дефинира като " терористични дейности, осъществени под протекцията на окупационните сили довечера ". " Ние държим израелското държавно управление напълно отговорно ", добави той.

От своя страна израелският министър председател Бенямин Нетаняху  Бенямин Нетаняху Бенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 година в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и прикани за успокоение и се разгласи срещу саморазправите. " Моля, когато кръвта кипне и пристрастеностите се нажежат, не поемайте закона в свои ръце ", сподели той в послание.

Израелската войска заяви, че началникът на щаба генерал-лейтенант Херцл Халеви се е отправил към мястото на събитията, а военни сили се пробват да възстановят реда. Според израелското военно радио, което се базира на неназован формален представител, са били опожарени 15 къщи и 25 автомобила, а армията е евакуирала девет палестински фамилии от горящите им домове.

Насилието избухна малко откакто йорданското държавно управление заяви, че израелски и палестински представители са се споразумели в Акаба на Червено море за деескалация на напрежението и че ще се срещнат още веднъж идващия месец преди мюсюлманския заветен месец Рамазан.

След съвсем една година на принуждение, което лиши живота на над 200 палестинци и на повече от 40 израелци на Западния бряг и в Източен Ерусалим, йорданското известие е възприемано като знак за дребен прогрес. Ситуацията на място обаче незабавно слага под подозрение уговорките на двете страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР