Многобройни гости от страната и чужбина се стекоха днес в

...
Многобройни гости от страната и чужбина се стекоха днес в
Коментари Харесай

Стотици почетоха в Пловдив 80 години от спасяването на българските евреи

Многобройни посетители от страната и чужбина се стекоха през днешния ден в Пловдив за честването на 80 години от спасяването на българските евреи от лагерите на гибелта. Митинг-поклонението се състоя на „ Паметника на благодарността “ на пл. „ Цар Калоян “.



„ Чудна е историята за спасението на повече от 48 000 души, със съдействието на Българската православна черква и българското гражданско общество ", акцентира в словото си ръководителят на " Шалом " Пловдив инж. Светлозар Калев, който беше водещ на честването.



В словото си Светозар Калев напомни още за ролята на Пловдивския митрополит Кирил, който прекрачва оградата и влиза в еврейското учебно заведение, превърнато в жандармерийски сектор, с цел да вдъхне кураж и убеденост на събраните за депортация евреи със знаменателните думи: " Ще легна на релсите, само че няма да позволи влаковете за лагерите на гибелта да тръгнат! “.

Официалното слово във връзка 80 години от спасяването на българските евреи от лагерите на гибелта бе произнесено от ръководителя на организацията на евреите в България „ Шалом “ проф. доктор Александър Оскар. След него думата бе предоставена Негово Преосвещенство Знеполският свещеник Арсений, който акцентира, че ролята на БПЦ в никакъв случай не е била забравена и всеки път е била подчертавана от еврейската общественост. Негово преосвещенство напомни и едон от едва коментираните и известни обстоятелства, а точно, че 11 343 евреи от Беломорието, Вардарска Македония и Пирот, които отпътуват за окупираната от нацистка Германия Полша, с цел да не се завърнат в никакъв случай повече.



По време на честването беше припомнена и ролята на доктор Обрейко Обрейков – ръководител Търговската камара – основател за подписка срещу депортацията, дружно с Димитър Пешев с съществена роля в спасението. Споменати бяха и дейностите на редица на юристите Йордан Ковачев, Недко Каблешков, Георги Тодоров, Георги Кръстев, както и ролята на о.з. полк. Цветан Мумджиев, не позволил младежи от еврейските трудови лагери да се завърнат през 1943 година по родните места в Беломорието, където ги е очаквала сигурна гибел, и провел скриването им по къщите на родното си село. Припомнено бе и името на шивача Миленков, написал персонално протестно писмо до царя, както проявената смелост и поддръжката от доста знайни и незнайни жители на Пловдив.

Инж. Лалка Обрейкова, внучка на Обрейко Обрейков – тогавашен ръководител на комерсиалната камара описа мемоари, които нейното семейство съхранява, а спомените си като участник със фамилията си в събитията в учебното заведение преди 80 година показа Д-р Хаим Пардо. Думата бе предоставена и на двама от учениците от учебно заведение “Роналд Лаудер ” в София – Лора Мезан и Бен Алмалех.



С едноминутно безмълвие всички присъстващи уважиха паметта на хората, взели участие в спасяването на българските евреи в тези трагични времена преди 80 година и отдадоха своята респект към жертвите на холокоста. В края на митинг-поклонението формалните посетители и жителите поставиха венци и цветя на „ Паметника на благодарността ".

За да почетат значимата годишнина, посетители на церемонията бяха и кметът на Пловдив- Здравко Димитров, Областният шеф на област Пловдив –д-р Ангел Стоев, Председателят на Общински съвет Пловдив-инж. Александър Държиков,Председателят на Централния израелтянски нравствен съвет – Максим Делчев, Генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на регион Централен – Георги Стаменов, кметът на регион Източен –Иван Стоянов, почетните консули на Република Италия –Джузепе Де Франческо, на Република Сърбия –Анастасия Солакова, на Казахстан –Митко Солаков, Председателят на Окръжен съд – Пловдив - Розалия Шейтанова, общински съветници, представители на партии, членове на управителния и консултативния съвет на Фондация „ Заедно “, възпитаници от Частно главно учебно заведение “Роналд Лаудер ” - София към ОЕ “Шалом ”, общественици, ръководители на културни институции, представители на еврейската общественост в Пловдив.

Сред гостите бяха и Виктор Меламед, Лея Коен, семейство доктор Нарцис и Гюрай Ходжеви и представители на общността от Израел и Съединени американски щати, особено пристигнали за честванията.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР