Много вярващи и днес пристигат, и се редят на опашка,

...
Много вярващи и днес пристигат, и се редят на опашка,
Коментари Харесай

На прощаване с Патриарх Неофит: България се сбогува със своя духовен баща

Много вярващи и през днешния ден идват, и се редят на опашка, с цел да се поклонят пред Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. 

В патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " стартира архиерейската заупокойна света литургия в памет на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Литургията се води от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който в този момент е наместник на Светия синод.

Днес е вторият ден на народен печал, в който България се прости и изпраща в последния му път българския патриарх. 

На поклонението участва президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова ръководителят на националното заседание Росен Желязков, много вярващи, представители на разнообразни институции и на вероизповеданията у нас. 

" Вярата в положителното би трябвало да ни сплотява - няма да не помни тези му думи. Много уроци имаме да учим от патриарх Неофит. Още помня как той ме благослови при започване на първата ми кандидат-президентска акция ", показа президентът Румен Радев.

" Срещата ни с патриарх Неофит беше една от последните. Не пропускаше да изпрати особено обръщение на празниците до мен. Пазя тези документи и ще ги вардя цялостен живот. Притежаваше най-топлите, най-благите очи и най-всеопрощаващата душа. Това съобщи Илияна Йотова. Според нея най-големият урок, на който Негово Светейшество е научил народа, е да бъдем толерантни и да се обичаме между тях.

Председателят на Народно събрание Росен Желязков също отдаде респект на патриарха. " За православието и църквата беше извънредно значим. Призоваваше към обединяване и единство със своята доброта, би трябвало да служи за образец на всички. Той обичаше народа, отличаваше се с национализъм и родолюбие ", уточни той.  

Да се поклони пристигна и някогашният министър председател Симеон Сакскобургготски. " Той се отличаваше с добротата си и готовността да сплотява и разбере другия, това е и мъдрост. Толкова диалози и срещи съм имал. Беше доста обичан патриарх, тъпо, че си отиде толкоз рано ", показа той.

След опелото с литийно шествие тялото на Българския патриарх ще бъде проводено до митрополитската катедрала " Света Неделя ", с цел да бъде положено за безконечни времена, каквато е била неговата воля. 

И двете катедрали в София са свързани с патриарх Неофит и са били значими и свети места за него. В патриаршеската катедрала " Свети Александър Невски " той беше интронизиран, а в църквата " Света Неделя " служеше като софийски митрополит.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР