Много ви благодаря! Обичам ви, това е, каза с насълзени

...
Много ви благодаря! Обичам ви, това е, каза с насълзени
Коментари Харесай

Георги Чапкънов на 80: Стар съм, много кекав!

" Много ви благодаря! Обичам ви, това е ", сподели с насълзени очи скулптора Георги Чапкънов-Чапа по време на откриването на изложбата в чест на 80-годишнината му в Националната художествена изложба (НХГ).

" Искам да благодаря на всички. Стар съм, доста непохватен. Това е, не мога. Благодаря ви ", добави в късата си, само че трогателна благодарствена тирада Чапа, последвана от мощни овации.

Дълги опашки от фенове на скулптора се подредиха в " Двореца ", с цел да видят творбите му, а и самия него. Въпреки здравословното си положение, Чапкънов участва на вернисажа на изложбата, дружно със сина си - режисьорът Тодор Чапкънов. Внуците на създателя също бяха там. От предходната есен огромния създател е настанен в първокласен приют, където се грижат професионално за него. Негов комшия там по стая е друго огромно име в изкуството ни - 90-годишния художник Иван Вукадинов. В същия приют е и Боян Радев.



" Какво да кажа за изложбата, тя би трябвало да се види. Просто цялата идея, която е на фигурите откъм гърба с рисунките, които са все едно сянка, всичко това споделя истории. То е просто прекарване на един голям труд и гений, който няма по какъв начин да го разкажем, би трябвало да се види ", сподели Тодор Чапкънов.

" Огромна чест е за нас, че сте тук. Отдавна не сме виждали толкоз доста хора. Много е мъчно да направиш галерия на Георги Чапкънов, съвсем невероятно е ", добави кураторът Иво Милев.

Творецът получи и приветствен адрес от служебния министър на културата Найден Тодоров, който не участва на откриването на изложбата, защото отсъства от столицата. " Малцина са щастливците, съумели да доближат даже до концепцията за безкрайност. Но съм уверен, че тези, които са целунати от музите като вас, са основните разказвачи на нашия свят ", написа в приветствения адрес.



" Чапкънов. Алхимикът " демонстрира над 70 произведения на скулптора, измежду които гипсовия портрет на Федерико Фелини, който от 1992-а до напълно скоро беше в една от италианските леярни. За да бъде той част от изложбата, синът на Чапа отиде до Италия с цел да го вземе.

Изложбата е ситуирана в няколко зали и с изключение на портрета на Фелини, там са и тези на Радой Ралин и Йордан Радичков.

" Чапкънов. Алхимикът " ще остане във филиала на НХГ " Двореца " в продължение на 3 месеца.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР