Много трябва да внимават купувачите на коли втора ръка, защото

...
Много трябва да внимават купувачите на коли втора ръка, защото
Коментари Харесай

Пловдивчанин си купи Ланд Роувър за 14 хиляди лева и плати 5 хиляди за ремонт

Много би трябвало да внимават купувачите на коли втора употреба, тъй като ремонтите може да им костват по-скъпо от самата кола. 

Пловдивчанин си купи Land Rover втора ръка за 14 000 лв. и заплати още близо 5 000 лв. за ремонт. Той подава правосъден иск продавачът да му заплати сумата за ремонт, само че съдът го отрязва, като даже го осъжда да заплати направените по делото разходи в размер 1320 лв., съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg.

Мъжът претендира пред съда 4 765.59 лв. лева за направените от него разходи за премахване на всички установени дефекти по автомобила, консумативи и нотариални разноски, ведно със законната рента от предявяване на желае до окончателното погашение на задължението.

В желае се твърди, че на 28.10.2019 година той е закупил персонален автомобил Land Rover, модел " Дискавъри 3 “, за сумата 14 000 лв., само че по гледище на продавачите в контракта е отразена цена 7200 лв.. Непосредствено след закупуване на автомобила ищецът е открил много повреди, което наложило да закара същия за обзор в разнообразни сервизи.

При обзор в сервиза на марката в Пловдив са установени някои повреди по ходовата част: развален челен датчик за паркиране, течове на масло от картера и от буксата на скоростната кутия, челен и заден диференциал – виене, свирене и други – симптом за съществуване на железни стружки в маслото на двата диференциала.

За спомагателен тест в сервиза ищецът е заплатил сумата 126.72 лева, била му е издадена и проформа фактура за цената на честите, нужни с цел да извърши ремонт на ходовата част на същия на стойност 4957.79 лв. /заплатени от него/, същият е сменил: акумулатора, маслото, дружно с филтри на скоростната кутия, маслото на раздатката и на двата диференциала. Мъжът е изпратил до ответниците нотариална покана, с която ги кани да уредят връзките си, като им е предложил да изкупят назад автомобила си, или да му заплатят за осъществените поправки, само че същите не са се явили.

Продавачите, посредством юрист, оспорват желае като безпочвен, молят същият да бъде отритнат. Те декларират, че не е ясно на какво съображение ищецът претендира солидарна отговорност. Признават, че сред тях е налице облигационно отношение - подписан контракт за покупко-продажба на МПС, само че останалите изказвания са погрешни.

Завяват, че посоченото МПС са продали в изправно положение, както че  е продадено на посочената в контракта цена, след обзор в сервиз, на които е участвал и ищецът. Твърдят, че от датата на продажба на автомобила до прегледа на същия в " Мото Пфое “ ищецът е минал 2210 км. Прави се несъгласие, че искът е погасен по отминалост. Оспорва се част от показаните писмени доказателства. Ангажират се доказателства, претендират се даже разходи.

След като реши събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната цялост, съдът намира желае на купувача за безпочвен.

В подписания контракт е посочено, че МПС-то се продава в такова положение, в което се намира в момента на продажбата за сумата 7200 лева, която сума продавачите са получили изцяло и в брой от купувача при подписване на контракта. Посочено е също, че МПС-то сега на продажбата е в придвижване.

От показанията на очевидец – наследник на ответниците се открива, че ищецът е харесал автомобила, пробвал го е в наличие на очевидеца (който се возил в автомобила), който карал много рисково и бързо. След като ищецът е тествал и харесал колата, са уговорили дата за продажбата и. Автомобилът е бил ненапълно изправен, без забележки и недостатъци. Преди продажбата по гледище на ищеца, автомобилът е тестван в сервиз в Пловдив, където е открито, че всичко по същия  е наред.

Преди продажбата въпросния автомобил е бил тестван в сервиза на очевидеца, там са му сменяни: масла, филтри, кормилото и маншон на полуоската. 

По делото има спорни данни за цената на автомобила,  от контракта за покупко-продажба е видно, че същия е продадена за сумата 7200 лева, а от преводните нареждания се открива,  че платената цена за автомобила е 8 000 лв. (по дребна от междинната пазарна цена на автомобила).

Преди датата на продажбата на автомобила са били заменени: масла, филтри, маншон и ремонтиран волан. На 18.11.2019 година при инспекция в сервиз са установени разнообразни повреди, за които няма приложени фактури за осъществен ремонт. Към 19.11.2019 г.  са закупени 4 бр. гуми, като няма посочена връзка с процесния автомобил. Те са консуматив за колите, като тяхното положение може да се оцени образно, т.е. ищецът е имал опция да ги оцени на 28.10.2019 година когато е сключил контракта за покупко-продажба.

Към 19.03.2020 година не може да се оцени положението на автомобила, защото в приложената фактура не е посочено какъв ремонт е бил осъществен. Към 06.04.2020 година автомобила е бил във влошено техническо положение, за което свидетелства осъществения ремонт и вложените материали/ консумативи. До тази дата са били минали 5 месеца, от датата на придобиване на автомобила от ищеца, към която дата автомобила е минал към 4322 км. във притежание на ищеца.

Към 02.11.2019 година при инспекция в сервиз не са установени повреди в автомобила. На 18.11.2019 година автомобила е бил във влошено техническо положение, за което свидетелстват осъществена диагностика в формалния сервиз. До тази дата са минали 20 дни от продажба на автомобила, със същия е изминат пробег 2110 км. Повредите по автомобила, които най-вероятно са били налични по автомобила и за които има данни от инспекция в формалния сервиз на " Ровър " са посочени в заключението. Стойността на ремонта за премахване на повредите е 4 782.26 лв..

От признатата по делото експертиза на вещото лице неоспорено от страните се открива, че към датата на продажбата на автомобила, същият е в употреба 12 година, 3 м. и 4 дни и не е подлежал на гаранционно обслужване от представителството на марката. На 02.11.2019 година при инспекция в сервиз " Джоро 03 “ ЕООД не са били установени повреди по автомобила. А на 18.11.2019 година в сервиз на представителството на " Мото пфое “ ЕООД са установени в детайли посочени повреди. При потребление на нови елементи за ремонт ще е нужна сумата 8 379.65 лв. с Данък добавена стойност.  

До тази дата са минали към 5 месеца, от датата на придобиване на автомобила от ищеца, към която дата автомобила е минал 4322 км във притежание на ищеца, заради това не може да се направи връзка м/у техническото положение на тази дата с техническото положение към 28.10.2019 г, когато е подписан договора  за покупко-продажба. Ако авточастите за замяна са били истински, то цената на ремонта би възлизал на 8 379.65 лева с Данък добавена стойност.  

Практиката демонстрира, че на свободния пазар на коли у нас попадането на автомобил с параметри на проучвания, само че " без забележки “ е необичайност.  Придобиването на благосъстоятелност при покупко-продажба може  да стане по няколко метода: на действителна пазарна стойност, под действителна пазарна стойност и над действителна пазарна стойност. Експертизата не изключва опцията комерсиалния усет (преценка) на страните и познанието им да се възползва от положителната моментна договорка. Напълно допустимо е още едната и другата страна (подавач и купувач) да не са знаели за проблеми по автомобила към датата на продажбата му.

Исковете на купувача по член 195 от Закона за отговорностите и договорите се погасяват с приключване на една година от продажбата на недвижими движимости и на шест месеца при продажбата на движими движимости, според наредбата на член 197 Закон за задълженията и договорите, напомнят съдиите.

В подписания сред страните контракт е посочено, че все още на продажбата автомобила е в придвижване, както че същият се продава в такова положение, в което се намира сега на продажбата.

От по този начин събраните доказателства не се открива, че същият е закупил автомобила с посочените недостатъци – за което е бил нужен ремонт, които той е направил след 5 месеца и пробег 4322 км., с цел да може да се ангажира отговорността на ответниците да заплатят претендираните суми за ремонт

Ето за какво Съдът отхвърля предявения иск като безпочвен и необоснован, а купувача е наказан да заплати на продавачите направените по делото разходи в размер 1320 лв. - за адвокатско заплащане 800 лева,и други.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР