Много тъжна гледка. Не знам кое провокира това ожесточение между

...
Много тъжна гледка. Не знам кое провокира това ожесточение между
Коментари Харесай

Десислава Танева, бивш министър на земеделието: Грешка е да говориш избирателно със земеделците

Много тъжна панорама. Не знам кое предизвика това озлобление сред самите браншови организации. Според мен включително подходът изборно да се приказва с част от тях, което за мен беше неточност. Ситуацията измежду нашите производители и другите производства е такава, че най-добре е да се приказва с всички. Това разяснява пред БНР депутатът от ГЕРБ Десислава Танева - ръководител на парламентарната земеделска комисия и някогашен министър на земеделието.

 

" Не знам коя бутилка се отвори, че на процедура настъпи тази борба на първо място сред браншовите организации, която няма по какъв начин да докара до нищо положително. Дали това е някаква борба, с цел да спечелиш представителството на земеделската общественост – не, по този начин никакво посланичество не можеш да спечелиш, с изключение на продължаващо озлобление сред самите представители на браншови организации. А в същото време продължаване и наслагване на нови и нови проблеми измежду самите аграрни производители ", разяснява тя.

 

Според нея по този метод се натрупва публично отрицание към политиката по отношение на земеделския бранш, тъй като тя е учредена на финансова поддръжка. И прикани:

 

" Правете по този начин, че обществото да желае поддръжка на земеделския бранш, тъй като ще пристигна ден, в който който и да е финансов министър или министър председател ще бъде подложен в изискванията на неспособност за поддръжка, даже тя да е обективна, единствено заради настроенията на обществото по отношение на бранша ".

 

" Ако мониторингът върху осъществяването на новото съглашение ще работи както мониторинга върху осъществяването на меморандума - е въпрос на позиция, че то ще се извършва ", изрече мнението си депутатът от ГЕРБ.

 

За претенции от земеделците Закон за браншовите организации, Танева изрече мнение:

 

" Не мисля, че възможностите са се нараснали след несполучливите опити, които бяха обратно във времето. Напротив. Тази поляризация, това озлобление сред самите представители на обособени организации затруднява подобен развой ".

 

Докато се борим по какъв начин да уредим Закон за браншовите организации и по какъв начин нашата организация е най-представителната, проблемите измежду земеделците се задълбочават, изрично съобщи ръководителят на отрасловата комисия в Народното събрание. Според нея е несериозно да се акцентира като максимален проблем браншовите организации и тяхната представителност.

 

Законът за собствеността и използването на земеделските земи е несъмнено от най-голямо значение, акцентира депутатът в изявление за предаването " Преди всички ". Според нея това е базовият закон, както и този за подкрепяне на земеделските производители. По думите ѝ конфликтна точка са и измененията в Закона за арендата. Високата лихва е проблем, регистрира Танева и добави обаче, че не вижда правно позволен механизъм, с който страната може директно да се намеси в размера на рентата.

 

" По скоро би трябвало да се търсят проблемите в генезиса на упражняването на това доста въздействие в землищата, а точно размерът земеделска земя, който можеш да притежаваш, с цел да търгуваш. Ако ти не предлагаш 1/3 от землището под аренда, няма по какъв начин да налагаш и непазарно високи цени на рентата ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР