Много световни учени смятат, че Омикрон може да е краят

...
Много световни учени смятат, че Омикрон може да е краят
Коментари Харесай

Руски учен: Омикрон може да се окаже жива ваксина

Много международни учени считат, че Омикрон може да е краят на пандемията.

Появата на варианта Омикрон приказва за нов стадий в еволюцията на ковид, по време на който той е кадърен да работи като естествена ваксина. Такива оценки дават специалисти, учещи обстановката с разпространяването на инфекцията в света, оповестява “Газета.Ru ”, цитира.

Новият вариант беше засечен в Южна Африка през ноември. Според специалисти този вид на COVID-19 има 32 разновидности в S-протеина. В същото време от СЗО оповестиха, че не са записали нито един смъртен случай от него.

Според вирусолога Пьотър Чумаков, член-кореспондент на Руската академия на науките и началник на лабораторията за клетъчна пролиферация в Института по молекулярна биология, Омикрон може да изиграе ролята на жива ваксина. Обяснението е, че новият вариант има понижена патогенност и след възобновяване пациентът става ваксиниран даже против болестотворни разновидности на зараза, оповестява URA.RU.

“Има оптимистично мнение, че в този момент COVID-19 ускорено минава през втора фаза на своята еволюция. Става по-малко патологичен, само че в това време по-инфекциозен, което е добре, тъй като по този метод природата в действителност е основала жива ваксина против ковид. Тоест хората, които се разболяват и носят този вариант, ще станат по-устойчиви на болестотворните разновидности ”, изяснява Чумаков.

Той отбелязва, че с появяването на Омикрон евентуално повече няма да се постанова използването на локдауни. В този смисъл немски експерти дефинираха Омикрон като “коледен подарък ” за всички нас.

“Ще забележим по какъв начин ще се развие този развой, ще би трябвало да проследим по какъв начин Омикрон измества болестотворните варианти и по какъв начин това се отразява на тежестта на болестта, на броя на пациентите за интензивно лекуване. Все отново карантинните ограничения са обвързани с опциите на медицината и има възможност да не се постановат по-сериозни ограничавания за популацията “, счита Чумаков.

Алберт Ризванов, шеф на центъра за прецизна и регенеративна медицина на Казанския федерален университет, също споделя мнението, че има възможност Омикрон да се окаже естествена ваксина за преболедувалите.

“Това обаче ще е по-опасно от класическите ваксини заради вероятни затруднения след болестта ”, споделя той, представен от ТАСС.

Ръководителят на катедрата по арбовируси и на лабораторията по биология и индикация на арбовируси към Научноизследователския институт по епидемиология и микробиология “Гамалея ” Александър Бутенко в изявление за “Газета.ru ”, показва, че появяването на Омикрон може да докара до позитивни резултати, като подкрепи образуването на групов имунитет. Опитът демонстрира, че в случай че той доближи 80%, тогава няма да има съществени огнища на заболяване и няма да се постанова предприемането на съществени ограничения. В страните, където 76-80% са имунизирани, заболеваемостта спада, само че там поддържат имунната система с многократни имунизации.

Колкото до заплахата на Омикрон, акад. Виталий Зверев от Руската академия на науките изяснява, че всички РНК вируси са склонни към разновидности. Грипният вирус да вземем за пример мутира всяка година. Коронавирусът не мутира толкоз бързо, само че се случва - изключително в този момент, под натиска на имунизацията той се пробва да се приспособява.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР