Много шофьори искат летните им гуми да изглеждат по-атрактивно отколкото

...
Много шофьори искат летните им гуми да изглеждат по-атрактивно отколкото
Коментари Харесай

Широки или тесни гуми? Ето как изборът ви ще се отрази на шофирането

Много водачи желаят летните им гуми да наподобяват по-атрактивно в сравнение с зимните им еквиваленти. Поради това за лятото нормално се избират необятни и нископрофилни гуми, до момента в който тесните по-често се употребяват през зимата. Изборът на гуми въздейства на образа на автомобила, комфорта при шофиране и на доста други характерности.
В Централна и Източна Европа, притежателите на коли постоянно имат два комплекта джанти: един за през лятото и различен за зимата. Разпространен избор всред водачите е да употребяват малко по-големи и надлежно по-скъпи джанти за летните гуми.
“Ако шофирате автомобила си със зимните гуми, до момента в който отивате да закупите летни, е значимо да знаете размера на сегашния си комплект летни гуми. В противоположен случай рискувате джантите ви да не паснат на новите гуми.”, споделя Мартин Дражик , продуктов управител на Nokian Tyres.
Когато си купувате гуми е нужно да следвате рекомендациите на автомобилния производител. Можете да ревизирате документите на колата си, в това число управлението на автомобила, където е записан целесъобразният размер на гумите, както и вероятни различни размери.
Тесните гуми са по-евтини, само че необятните наподобяват по-добре
Правилната широчина на гумата също по този начин се въздейства от характерностите, които са желани от притежателя, и които той желае да открие в своя автомобил и в ръководството му. Широчината на гумата ще се отрази на цената, както и на някои други характерности, като сцепление, равнище на звук, комфорт при шофиране и външен тип.
Смяната на тесни гуми с по-широки нормално усилва съпротивлението при търкаляне, и надлежно малко усилва разхода на гориво. При летните гуми, размерът е също по този начин и въпрос на естетика; по-широката гума се счита, че наподобява по-добре от тясната.

“Ако човек желае да премине към по-голям диаметър на джантата, профилът на гумата би трябвало да се понижи. Това разрешава външният диаметър да остане в законовите граници и гумите ще продължат да разполагат с задоволително място, с цел да се въртят.”, изяснява Мартин Дражик.
Профилът на гумата се отнася за съотношението сред височина и ширина на гумата. Тъй като най-разпространените размери са тесни с висок профил, те се създават допълнително бройки от необятните гуми с невисок профил. Това е една от аргументите тесните гуми нормално да бъдат по-евтини от необятните.
И двата типа имат своите преимущества
Обемът на въздуха в гумата се отразява най-много на комфорта, който обезпечава при шофиране. Колкото по-широк е диаметърът на джантата, толкоз по-малко въздух ще се побере в гумата. Високопрофилните гуми имат доста място за въздух и са по-комфортни от необятните, нископрофилни гуми.

От позиция на сигурността и двата типа имат своите мощни страни. На суха настилка, необятните гуми ще дават повече сцеплението от тесните, само че рискът от аквапланинг ще бъде по-висок с необятните.
„ През зимата, тесните гуми се показват по-добре при рискови обстановки, защото оказват повече напън върху повърхността на пътя. Тесните гуми също по този начин са по-добри за мек сняг и киша. Широкият вид въпреки това дава повече сцепление на твърди повърхности. “, споделя Дражик.
Какво ни споделят маркировките на гумите?
Гумата може да вземем за пример да има маркировка 205/55 R16 94V XL. Ето по какъв начин да разчетете маркировките:
205: Широчината на гумата в милиметри при обикновено налягане. Широчината на протектора постоянно ще бъде по-малка, само че ще варира по отношение на модела на гумата и нейния производител.
55: Профилът на гумата или съотношението сред височина и ширина. Например цифрата 55 значи, че височината е 55% от широчината. Колкото по-малко е цифрата, толкоз по невисок ще бъде профилът на гумата.
R: Структурата на гумата. С R се отбелязват радиалните гуми, които се употребяват при всички леки коли в България.
16: Диаметърът на джантата в инчове.
94: Индексът за натоварване на гумата. Числото 94 значи, че една гума може носи оптималната тежест от 670 кг при обикновено налягане. Колкото по-малко е цифрата толкоз по-малък е и потенциалът за товар.
V: Индексът за скорост на гумата, или оптималната позволена скорост. Например V знача, че колата не може да бъде карана с над 240 километра в час.
XL: Ако маркировката приключва с “XL” (допълнително натоварване), това значи, че гумата може да носи по-голям товар от общоприетата гума в съответния размер.

За Nokian Tyres
Nokian Tyres е най-северният производител на автомобилни гуми в света и една от най-устойчивите компании в сектора. Предлагаме успокоение във всевъзможни условия като създаваме висококачествени, сигурни и екологични гуми за леки коли, камиони и тежки машини. Известни сме с нашите новаторски зимни гуми. Групата ни включва и веригата Vianor, профилирана в поддръжката на транспортни средства и услуги за гуми. През 2018 продажбите на компанията възлизат на 1.6 милиарда евро и в нея работят близо 4,800 души. Акциите на Nokian Tyres се търгуват на Хелзинкската фондова борса. Повече информация за Nokian Tyres може да откриете на адрес: www.nokiantyres.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР