Много се надявам и виждам кураж в правителство да обявят

...
Много се надявам и виждам кураж в правителство да обявят
Коментари Харесай

Валентин Радев: Помощта за Украйна трябва да е официализирана, а не чрез посредници

" Много се надявам и виждам кураж в държавно управление да разгласят публично, че подкрепяме Украйна и това, което вършим, да е официализирано, а не посредством медиатори, в това число имаме и загуби от това, защото минават през няколко ръце ".

Това съобщи пред БНР полковник Валентин Радев - някогашен зам.-министър на защитата, боен специалист и някогашен вътрешен министър.

" Директно да дадем това, което можем. Браво на министъра на защитата и на държавното управление, че сега споделят " Да, още един пакет сме подготвили ". Разбира се, има секретност в този лист. Възможно е да има учредения за секретност. Но да го създадем публично и да се знае, че България оказва помощ и сме част от НАТО, част от Европейски Съюз и дружно с тези 25 страни, които са включени и в последната самодейност на Европейската отбранителна организация за възлагане на публични поръчки в Европа, да произвеждаме муниции на по-ниски цени и ние си попълняме складовете, защото сега складовете ни са празни - освен нашите, само че и на другите страни от Европейски Съюз и НАТО, които подкрепят Украйна с муниции, а ние изнасяме това, което имаме ".

Относно декларираното през вчерашния ден от министъра на стопанската система Богдан Богданов, че страната е взела всички нужни ограничения, с цел да се увеличи сигурността на производиството и на хората в отбранителната индустрия, както и че военната ни промишленост е в сигурност, полк. Радев сподели: " Това ми прозвуча по скоро като политическо обръщение. Защо в този момент би трябвало да ги взимаме тези ограничения, за какво не се взимат непрекъснато и дали се взимат? Търговските сдружения като се изключи боеприпасите и оръжията, които се съхраняват от армията, се управляват от Служба " Контрол по общоопасните средства " към Министерство на вътрешните работи. Тяхно обвързване е комерсиалните сдружения по този начин да правят своята активност, че да не се стига до такива произшествия ".

По думите му в България не се случват повече произшествия с гърмежи на муниции или въоръжения в сравнение с в други страни. Това не е изключение, което се случва у нас, безапелационен бе той в предаването " Преди всички ". И добави обаче, че от самото начало би трябвало да бъдат следени тези компании за осъществяване на разпоредбите, по които би трябвало да съхраняват и изобщо да боравят с муниции.

" По-важното е не тъкмо по какъв начин са изпълнени складовете, тъй като множеството го вършат и са направени по разпоредбите, само че по-важното е какви хора обслужват тези муниции. Те квалифицирани ли са или не са задоволително? Моето усещане е, че те не са частично квалифицирани. Там би трябвало да се наемат чиновници, които несъмнено костват повече, които са приключили нещо особено, обвързвано с боеприпасите. Тези хора би трябвало да са експерти, тъй като боеприпасите са средства, основани да убиват хора, и те би трябвало да бъдат защитавани при особени условия, с цел да не се случват такива произшествия ".

Няколко са аргументите за такива произшествия - човешка неточност - при 80%, може би и повече, от случаите, техническа нередовност - 10%, бойкот - към 5%, и други - естествени феномени, да вземем за пример гръмотевица. Хората, които се занимават с това, би трябвало да се съсредоточат върху фрагментите и метода за предпазване на боеприпасите, безапелационен бе Валентин Радев.

" Емко " е едно от трите огромни такива сдружения - то е с европейски измерения, акцентира още той и добави, че те би трябвало доста да внимават, когато споделят, че това е бойкот. " Може да има такова нещо, само че дано оставим прокуратурата да го споделя. Имаме си органи и би трябвало да имаме вяра на тях ", прикани военният специалист.

" В момента мощностите са натоварени до краен лимит, защото има доста поръчки, и тъкмо тогава стават такива произшествия. Сега, когато всички са на педали, опиват се да произведат огромно количество муниции, с цел да подпомогнем Украйна явно, може би посредством медиатори, би трябвало да бъдат деликатни, с цел да не се случват такива произшествия и най-много да няма жертви ".

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

 


Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР