Много се надявам България да има работещ парламент и правителство.

...
Много се надявам България да има работещ парламент и правителство.
Коментари Харесай

Втори президент натика Киро Петков и Асен Василев в ъгъла! Малки гадни популисти срещу ГЕРБ

„ Много се надявам България да има работещ парламент и държавно управление. Виждате и всички диспути към драмата с Шенген демонстрират тъкмо това – че когато нямаме работещ парламент и държавно управление, които да коват значимите закони, България остава сама, изолирана, бедна, някъде в периферията. “ Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 година ).

„ Искрено поисквам триумф на номинирания за министър-председател проф. Габровски. Много ще се веселя да се откри каквато и да е формула на поддръжка от систематичните политически партии, отвън популистките – „ Възраждане “ и новата популистка партия, която е на път сама да се сложи в изолираност „ Продължаваме промяната “ – да се откри каквото и да е решение, с цел да можем да вървим напред с постоянно държавно управление и парламент “, съобщи Плевнелиев.

Той е сигурен, че проф. Габровски и екипът, който ще договаря ще търси необятна поддръжка на експертна основа, с ясна стратегия, която най-малко да ни докара до идващите комунални избори. „ Само по себе си, даже единствено това деяние би било извънредно национално отговорно, с цел да не вкараме България още веднъж в поредност от ненужни рецесии. Защо не, да имат и по-дългосрочна визия? Да се търси поддръжка от всички, които биха я дали. Тези, които няма да дадат явно все още са Политическа партия и „ Възраждане “ “, сподели още президентът.

Плевнелиев изрази вяра и би се радвал, в случай че Демократична България излязат от сянката на своите зависимости, от извънредно нападателния метод на делене и популизъм на Политическа партия и в действителност поддържат едно държавно управление. Дори и под егидата на ЕНП или на някаква форма на съдействие – експертно, програмно.

„ Когато дойдохме с концепцията за контактна група, дружно със Соломон Паси концепцията беше друга – да създадем мощно, реформаторско, евроатлантическо държавно управление с цялостен мандат и ясна политическа поддръжка. Тя можеше да бъде дадена единствено от Политическа партия и Демократична България. Още през цялото време ГЕРБ изключи всякаква форма на политическо взаимно деяние с Движение за права и свободи и „ Възраждане “. От тази позиция в този момент форматът е изцяло изменен. След като Политическа партия блокираха нашите старания да създадем такова мощно евроатлантическо държавно управление, в този момент се потегля към друга форма на поддръжка “, съобщи Плевнелиев.

Той добави, че тяхната група е свършила страхотна работа, подготвили доста точни и ясни разбори. Включително са подготвили декларация за Народното събрание. „ Дори успяхме две неща да реализираме, с които доста се гордея. Едното е, че декларацията, която бе призната в Народно събрание в поддръжка за даването на оръжия за смелия украински народ, който се бори за свободата и на България, беше ненапълно и наше достижение. И извънредно доста се радваме, че бе взето политическо решение да се купи F-16, което значи геополитическо обвързване на България със Запада “.

Плевнелиев изрази отчаяние от дейностите на Румен Радев. По думите му е дал задоволително мотиви да си мислим, че употребява всяка опция, с цел да разделя политическия хайлайф, по метод, който обслужва популисите и геополитическата изолираност на България от Запада.

„ Трябва да си даваме сметка, че Бойко Борисов е натрупал една доста огромна мъдрост през годините във всичките борби, пък и грешките, които е допускал, само че и безспорните триумфи, които е имал. Другото значимо е, че ГЕРБ се трансформира. Там към този момент виждам разговор на напълно друго равнище. Екипна работа, която в първите години на премиера Борисов не беше толкоз ясно изразена. Има хрумвания от доста хора и съм сигурен, че по този начин се е стигнало до кандидатурата на проф. Габровски. Борисов, за разлика от популистите от Политическа партия, постоянно има повече от един ход в ръкава си. Има разнообразни тактики по какъв начин в сериозния миг да тръгне в една или друга посока. Аз не знаех за проф. Габровски, ние сме обсъждали напълно други кандидатури – 5-6, всяка една от тях извънредно почтена, само че във формат на политическо държавно управление “, разкри Плевнелиев.

„ Ситуацията е такава, че всички до момента управлявали би трябвало да дадат една стъпка обратно. Борисов е схванал този урок и ние виждаме това в неговите съответни дейности. Ако проф. Габровски избави България и ние към 1 януари 2024 година успеем да влезем в еврозоната и Шенген, по този начин както сега го прави Хърватска, той би бил избавител. Откакто преди 3 година Президентът Радев подвигна юмрука и насади популизъм, опустошение и разделяне в обществото, ние виждаме, че България не е постигнала никакви резултати по цели с национална значителност “, споделя още той.

Плевнелиев добави, че е значимо хората да схванат, че тактиката на Политическа партия е извънредно обикновена. Те откровено си имат вяра, че могат отново да бъдат първа политическа мощ. Затова те се надяват, че ще се върви на избори и работят за това. Същевременно знаят, че който бъде посочен като основния провинен да отидем към още повече безпорядък, той ще бъде осъден от гласоподавателите. Именно поради това се пробват да трансферират цялата отговорност към другите политически партии, главно ГЕРБ.

„ За третия мандат – и Българска социалистическа партия, и „ Български напредък “ дават очаквания. Особено „ Български напредък “ са доста по-гъвкави “, съобщи Плевнелиев и за край съобщи, че на идни избори ще гласоподава с хартия.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР