Много се е изписало за един особен вид палма, наречена

...
Много се е изписало за един особен вид палма, наречена
Коментари Харесай

Ходи ли наистина еквадорската ходеща палма?

Много се е изписало за един необикновен тип палма, наречена Socratea exorrhiza, която вирее в Еквадор. Наричат я по-често " ходещата палма " и съгласно учените, тя може да " измине " до няколко сантиметра дневно, написа Neatorama.

Изглежда, че всичко идва от неповторимата коренова система на тези дъвета. За разлика от други дървета, които имат корени изцяло скрити подземен, " ходещите " палмови дървета имат по-високо ситуирана коренова система, която стартира покрай основата на ствола им.

Някои биолози настояват че тези дървета " вървят " посредством покълване на нови корени, които им разрешават да се придвижват доста постепенно през гората. Тяхната цел - ново място с по-солидна почва и повече слънчева светлина.

Снимка: Ammit Jack/Shuttersock / Shutterstock

Други обаче смятат, че точно дърветата, които генерират нови корени остават закотвени на едно място. Това че изкарват нови корени не значи, че ги употребяват, с цел да се придвижват.

Тогава защо са му на дървото такива разклонени корени над почвата? Учените не са сигурни. Едно съмнение е, че по този начин си обезпечава непоклатимост в блатисти региони. Друга доктрина счита, че по този метод палмата се стреми да израсне още по-високо, а вложената биомаса е по-малка в сравнение с в случай че бе вложена в стеблото.

Едно е несъмнено - история като тази фактически може да дъхнови фантастични създания като античните енти във " Властелинът на пръстените ".

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР