Много са смущаващи изявленията на господин Сарафов, който започна да

...
Много са смущаващи изявленията на господин Сарафов, който започна да
Коментари Харесай

Нели Куцкова: Сарафов започна да прилича на Гешев

Много са смущаващи изказванията на господин Сарафов, който стартира да се държи като самия доскорошен основен прокурор Иван Гешев. За арбитър Нели Куцкова, която е някогашен ръководител на Софийския областен съд и някогашен член на Висшия правосъден съвет (ВСС) в интервала 1998-2003 година, е мощно смущаващо изпълняващият краткотрайно функционалностите на основен прокурор Борислав Сарафов да се пробва да почисти " Гешевчетата ", откакто допреди месец той бе един от тях.

Пред News.bg Куцкова съобщи, че не знае на какво се опират изказванията на Сарафов, че ще отстранява хора, защото въпреки всичко решенията, в случай че желае да смени някого на дадена служба, минават през Висш съдебен съвет. Първо той (Борислав Сарафов - б.р.) ще бъде краткотрайно началник на прокуратурата и няма да има цялостните права на определен по реда на закона и на Конституцията основен прокурор, изясни арбитър Куцкова.

За избора на Сарафов

Тя изясни, че това е един развихрил се спор, а прокурорската гилдия прекомерно бързо реши, че членовете й са способени да изберат краткотраен заместител, а въпросът в действителност е доста противоречив, тъй като няма точна норма по какъв начин да се работи при прибързано преустановяване мандата на основния прокурор. " Моето персонално мнение е, че когато има празнина в закона, тогава би трябвало да се намеси правната логичност, а правната логичност е такава - когато не си сигурен кой тъкмо орган е способен, само че под подготвеност не се схваща просветеност и правни знания, а се схваща кой тъкмо орган има пълномощията да извърши обещано деяние, то при такова съмнение е по-добре да се произнесе органът, който има повече пълномощия. В случая това е пленумът на Висш съдебен съвет ", обясни правната процедура арбитър Куцкова.

По думите ѝ когато един орган, който има противоречива подготвеност, вземе решение, то може да се окаже невалидно. Правилото е, че който може множеството, то той може и по-малкото, само че не и противоположното. В случая трябваше да се събере целият пленум и целият пленум на Висш съдебен съвет да реши кой е способен да назначава краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор, а не прокурорската гилдия да реши, че те са способени и незабавно да дефинират Сарафов за краткотрайно изпълняващ функционалностите основен прокурор, означи тя.

За процедурата за нов основен прокурор

Съдия Куцкова посочи, че критериите за избор на нов основен прокурор са ясно записани в закона, различен е въпросът дали ще се съблюдават. Новият основен прокурор би трябвало да е човек експерт, честен, способен, който да се употребява с престиж в системата на прокуратурата. Засега тези критерии не са изключително доста прецизно спазвани и виждаме какво се случи с последния основен прокурор Иван Гешев, уточни тя.

Вече кой ще избере новият основен прокурор е въпрос на технология. Ако се одобри, че актуалният Висш съдебен съвет е законен, както се чака да се одобри, само че би трябвало да се произнесе Конституционният съд, тогава и този Висш съдебен съвет би могъл да го избере от позиция на процедурата. Обаче всички сме на мнение, малко на брой са изключението, че този Висш съдебен съвет загуби подобен престиж и не се употребява с никаква морална легитимност, тъй че би било неприемливо тъкмо този Висш съдебен съвет да избере нов основен прокурор, уточни Куцкова.

Според нея, с цел да се образува нов Висш съдебен съвет, би трябвало да се подхващат редица дейности - за избор от професионалната квота, за избор от парламентарната квота, първо да се събират кандидатури, след това да се разискват, претендентите да готвят концепции, да бъдат изслушвани. Съдия Куцкова не знае по какъв начин ще може да се разположи това във времето и съществува основателната заплаха краткотрайно изпълняващият длъжността основен прокурор Борислав Сарафов да си ръководи много дълго време.

Тя не изключва още веднъж да се повтори обстановката както бе с избора на Иван Гешев за основен прокурор, когато той бе единствен претендент. Съдия Куцкова обаче се надява това да не се случи и да има стимулирани сътрудници от прокуратурата, които имат и съответните качества, само че и куража да се явят на процедурата. С годините виждаме, че толкоз доста авансово се уговаря, което не е видно за обществото и за редовите прокурори, и съдии, и виждаш, че изборът е превдварително решен. Това отчайва хората и свестни хора, каквито сигурно има доста в прокуратурата и те не желаят да се унижават и да се явяват на предрешени състезания, сподели тя.

Съдия Куцкова се надява изборът на нов основен прокурор да е по-различен, само че е умерена оптимистка. Тя доста се надява и редовите прокурори, които си правят работата, а носят срама от раздорите по върховете на правосъдната система, да изразят своето мнение и да се чуе и техният глас, тъй като прекомерно притеснително мълчат.

Изтеклият мандат на Висш съдебен съвет

Куцкова разяснява и дали законно Висшият правосъден съвет приключи предварително мандата на досегашния основен прокурор Иван Гешев, в случай, че е с изминал мандат. Тя изясни, че на този въпрос може да отговори единствено Конституционният съд, само че като се има поради, че за подобен случай (относно изтеклия мандат на Инспектората към ВСС) Конституционен съд реши, че той продължава законно да работи, макар че му е изминал мандатът, по прилика би следвало да се одобри и че решението на Висш съдебен съвет също е законно, добави арбитър Куцкова.

Тя уточни, че в случай че се приказва за заслуги по тази причина кой в профил досегашния основен прокурор Иван Гешев, за настоящия правосъден министър Атанас Славов към този момент не може да се каже, че има принос за отстраняването на основния прокурор. Факт е, че и проф. Янаки Стоилов, и Надежда Йорданова внесоха обосновани оферти за отстраняването на Гешев, само че тогава техните доводи не бяха зачетени. Едва в последния месец внезапно се оказа, че има хора в прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, които са си трансформирали мнението по отношение на Гешев, уточни арбитър Куцкова.

Промяната в Конституцията

За поръчката на партиите за конституционни промени за махане напълно фигурата на основния прокурор в България или най-малко мощно орязване на неговите функционалности, Куцкова съобщи, че за унищожаване на фигурата на основния прокурор е належащо Велико Народно заседание. Представяте ли си какъв брой време ще е належащо да се свика Велико народно събрание, да се проведат избори, да се изберат 400 души, изброи тя, на която една такава концепция й звучи просто като едно пробване на почвата да се види по какъв начин ще се реагира на концепцията въобще да няма основен прокурор.

" Това ми се коства в обозримо бъдеще невероятно, само че различен е въпросът, че аз самата персонално считам, че това не е добра концепция. Много по-добра е концепцията да се отнеме всевластието на основния прокурор - той ще би трябвало да си има съответни пълномощия, откакто е началник на една толкоз значима институция, само че да не му се дава опция да държи останалите прокурор в послушание и да им се бърка в работата ", разяснява още арбитър Куцкова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР