Много работодатели продължават да се сблъскват с проблема с недостиг

...
Много работодатели продължават да се сблъскват с проблема с недостиг
Коментари Харесай

Как да върнете бившите служители във фирмата

Много работодатели не престават да се сблъскват с казуса с дефицит на квалифицирана работна ръка. По тази причина мнозина прибягват до наемане на към този момент някогашни чиновници. След като изоставен, много от тях осъзнават, че в определената от тях нова компания „ тревата в действителност не е по-зелена ” и са склонни да се върнат на предходното си работно място, постоянно – на по-висока позиция.
 
Подобни „ миграции ” са били изключително постоянно събитие по време на Коронавирус пандемията. А в този момент някои компании се двоумят дали да наемат още веднъж напуснали чиновници. Има обаче и компании, чиито управления осъзнават какво могат да предложат завърналите се в техните редици и са самодейни в полагането на основата за „ стопляне на връзките ”.
 
Предимствата на чиновниците „ бумеранг “
 
Бившите чиновници, които се връщат в дадена компания, се назовават ​​​​служители „ бумеранг “ и оферират някои основни преимущества, настояват американски експерти в областта на човешките запаси. Такива фрагменти може да оказват помощ за подсилване културата на компанията. От тях може да се извлекат и стопански изгоди – покачват продуктивността на труда незабавно след завръщането си.
 
Експертите поучават мениджърите постоянно да се преглеждат информацията за напускащите по лично предпочитание и да търсят трендове в това събитие. То може да се дължи на „ прегаряне ” в съответно звено или при съответен управител. Наличието на такава информация може да помогне на фирмите да подхващат стъпки, с които да предотвратят разпадането на екипа. Най-добрата процедура за попълване на отворени позиции със завръщащи се чиновници стартира доста преди те въобще да изоставен, безапелационни са HR експертите.
 
Полезни препоръки за наново привличане на фрагменти
 
1. Останете положителни
 
Начинът, по който мениджърите реагират на оставката на чиновник и отношението към тях в интервала на предизвестието са от решаващо значение за подготовката за евентуално завръщане. Ръководителите би трябвало да уверят напускащия, че поддържат кариерното му развиване и ще ги приветстват, в случай че решат да се върнат назад.
 
Добрият управител би трябвало да се увери, че индивидът от екипа му си потегля с положителни усеща към сътрудниците си и компанията. Има проучвания, които потвърждават значимостта на това. Едно от тях – на тексаски университет, сочи, че най-ефективната тактичност за наемане на някого назад е позитивната връзка с предходния му управител. „ Ако един началник години наред е казвал: „ Бихме се радвали да се върнете ”, сходна бъдеща покана би изглеждала надалеч по-автентична ”, безапелационни са специалистите.
 istock istock
2. Поддържайте връзка с някогашните си чиновници
 
Важно е някогашните чиновници да бъдат ангажирани по разнообразни способи, споделят експерти от огромна компания за набиране на фрагменти, основана в Хюстън. „ Може да ги поканите още веднъж във фокус групи и даже в празненства за някогашни сътрудници. Това демонстрира какъв брой са и ги държи свързани с организацията ”, поучават HR-ите.
 
3. Управлявайте упованията
 
Много някогашни чиновници може да са страхотни претенденти за отворени позиции, само че това не значи, че автоматизирано ще получат работата. Мениджърите би трябвало ясно да декларират това в процеса на наемане. Ако в последна сметка въпросните хора не бъдат наново наети, шефът би трябвало да продължи да поддържа връзка с тях и да държи вратата отворена.

Двама души се борят за едно работно място в София

Когато някогашни чиновници се завърнат
 
Ако сте управител, ето някои потребни препоръки за това по какъв начин би трябвало да се отнасяте към хората „ бумеранг ”.
 
Не забравяйте, че завърналият се чиновник към този момент има опит във вашата компания, само че ще би трябвало да бъде известен за всичко ново, което се е случило, до момента в който не е бил част от екипа.
 
Приветствайте завръщащия се чиновник и бързо го накарайте да се почувства като вкъщи си, без значение от повода, заради която е напуснал.
 
 istock istock
Насърчавайте го да споделя нови хрумвания или оферти от своя разнороден опит отвън ролята си във вашата компания.
 
Не коментирайте решението на завърналия се чиновник да напусне вашата компания с отрицателен звук. Вместо това гледайте на завръщането му като на облага.
 
Не изисквайте по-висок или друг стандарт от други нови чиновници на същата или сходна позиция.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР