Много по-важно от това колко е минималната заплата, е какво

...
Много по-важно от това колко е минималната заплата, е какво
Коментари Харесай

Левон Хампарцумян: Много по-важно от минималната заплата е какво може да купиш с нея

" Много по-важно от това какъв брой е минималната заплата, е какво може да купиш с нея. Защото, в случай че от другата страна няма съответното количество артикули на съответната цена, това, че заплатата ще отиде в някакви огромни числа, тези, които си спомняте 1997 година, знаят какви бяха цифрите ", съобщи пред Нова телевизия финансистът Левон Хампарцумян

" Трябва да се грижим стопанската система да се развива. Работодатели, профсъюзи и всички страни да гледат в една посока, тъй че тортата, която разпределяме, да стане по-голяма. Защото, в случай че се опитваме с ограничавания и тавани, вероятността е някои артикули просто да изчезнат или да нарастват, или да се появява черна борса. Неща, които сме преживявали в разнообразни интервали на развиване на страната. Същевременно има една огромна цел, която не се взема решение с указ на Министерския съвет или на Народното събрание - намаляането на разликата сред минималните и оптималните приходи, която в България през последните 30-ина години се утежнява ", добави Хампарцумян.

По тематиката, че Европа желае гаранции за адекватност, той сподели: " Тогава би трябвало да дефинираме какво е адекватност. Има едни страни в Европа, които могат да си разрешат повече - надлежно и най-ниският човек взема повече. Знаете, че по тази причина българите вървят да метат улиците на Барселона или да берат ягоди в Англия. Когато инфлацията обаче е прекомерно висока, това че заплатите порастват, дефакто гасим пожара с бензин, тъй като няма задоволително артикули и услуги, които тези заплати да купят. "

" България е на последно място в Европейския съюз по покупателна дарба на минималната работна заплата от доста дълги години.  Разбира се, че господин Хампарцумян е доста прав, че би трябвало да усилваме " тортата ", само че е значимо и по какъв начин я разпределяме. Защото в случай че не я разпределяме съответно, хората ще не престават да вървят в Барселона да метат улиците ", съобщи кономическият консултант на КТ " Подкрепа " Ваня Григорова.

" Очакваме сред 900 и 1000 лева да бъде минималната работна заплата от януари идната година, в случай че се резервира този текст в Кодекса на труд. Казвам в случай че, защото работодателите се пробват да нападат текста. Да, ние също имаме забележки по метода, по който беше признат и ги изказахме в Народното събрание. Проблемът е, че беше закован навръх толкоз. Нито директивата споделя, че може да се закове в избран размер, нито наредбите на Международната организация на труда разрешават това да се случва отвън диалозите сред синдикати, работодатели и държавно управление. Защото сами разбирате, че законов текст значи изчидляване какъв брой е междинната заплата съгласно признатите граници в Кодекса на труда, изчисляваме 50% и завършваме. Трябва да кажем ясно, че и текстът, заложев в Кодекса на труда не претендира, че транспонира директивата. В момента ние имаме работна група, в която вземат участие синдикати, работодатели и държавни управления, в която ще изработим оферти за документи и правила, по които да се дефинира минималната работна заплата ", сподели Ваня Григорова.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР