Много от обредните ритуали, които съпровождат дните около най-светлия християнски

...
Много от обредните ритуали, които съпровождат дните около най-светлия християнски
Коментари Харесай

Днес е големият празник Великден – ако подарите на гост червено яйце богатството никога няма да напусне дома.

Много от обредните ритуали, които съпровождат дните към най-светлия християнски празник са повлияни от църковните. Но огромна част от тях имат и ясно изразен религиозно-митологичен темперамент.

Ето какво споделят старите хора

Старо вярване гласи, че в нощта против Великден не би трябвало да се подвига никакъв звук.

В противоположен случай това ще притегли всички зли и отрицателни сили към дома ви. Затова дамите в дома носели вода от бунар, с която пръскали всички стаи, с цел да прогонят греховете, неприятните мисли и злите демони.Берели се здравец, който на празника има магическа мощ и лековито влияние върху всевъзможни заболявания. Добре било дамите да изперат поясите на мъжете, с цел да не страдат от болежки в кръста, до момента в който работят през лятото на къра.

Отколешно е поверието на Великден да се обличат нови облекла, с цел да имаш шанс и триумфи.

Старите българи вярвали, че дете, което се е родило през Страстната седмица и изключително в случай че е родено на Великден, ще е късметлия във всяко начинание и няма да се оплаква от липса на положително здраве.

Смята се, че на Великден са правилни всички любовни поверия. Ако си ударите лакътя някъде, някогашният ви обичан към момента не може да ви не помни и ще направи всичко, с цел да ви върне.

Младите дами, които към момента не са получили предложение за брак, би трябвало да изрекат няколко минути преди настъпването на Великден думите: Възкресение Христово! Изпрати ми мъж, който да ме направи щастлива!, които имат вълшебен смисъл.

Ако в чинията ви с храна падне насекомо, ще ви се обади остарял другар за среща, която ще промени доста неща във вашия живот. Ако ви сърби долната джука, очаквайте нова обич.

Цели четиридесет дни след Великден православните християни се поздравяват между тях с поздрава Христос Воскресе!, а отговорът е Воистину Воскресе!

Самият Великден се чества цели седем дни, т.е. цялата седмица и по тази причина тя се назовава Светла Великденска Седмица. Всеки ден носи ярко име: ярък понеделник, ярък вторник…

Дори да не обичате даден човек, в случай че навръх Великден ви помоли за услуга или ваш остарял другар, с който сте скарани, се опита да ви желае амнистия, загърбете предразсъдъците и бъдете положителни християни.

Особено място в алегоричен проект заема и великденското яйце. В някои краища на страната е било признато да се резервират черупките от великденските яйца. Хората вярвали, че черупките имат вълшебен сили, по тази причина ги употребявали при баене срещу уроки или ги стривали на прахуляк за лекуване на разнообразни заболявания.

Първото боядисано яйце за Великден би трябвало да е алено. То се слага пред иконата в дома и след една година, на Велики четвъртък, се изнася в двора и се счупва. Ако е цялостно, значи ще има благодат и здраве в дома, в случай че е празно – тогава хората би трябвало да чакат сложна година.

По едно алено яйце се давало и на всеки посетител, който пристигал в дома за Великден. Поверието гласяло, че по този начин благосъстоянието няма да върви в други къщи.

Заради духовните сили, които вярващите преписвали на Възкресение Христово, дамите, които дълго време не успявали да забременеят, вярвали, че в случай че преспят една нощ с алено яйце в пазвата, следващата година ще се радват на своя рожба.

След края на великденските празници поверията не стопират. Хората вярвали, че в седмицата след Великден, наричана още „ празна седмица “, не би трябвало да се сее нищо, тъй като няма да поникне.

Във вярванията на католиците изключително значение има Разпети Петък – най-тежкия ден от живота на Спасителя. Затова старите хора вярвали, че в случай че се подстрижеш в този ден, няма да имаш грижи през годината и няма те боли глава. Други пък настояват, че чаршафи не се сменят и не се перат на Велики Петък, тъй като ще имаш разтревожен сън и ще сънуваш кошмари.

Инфо:зажената

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР