Много ми е трудно като ме питат откъде съм -

...
Много ми е трудно като ме питат откъде съм -
Коментари Харесай

Биляна Сакалиева- дизайнерката, която превръща Благоевград в световна модна столица

„ Много ми е мъчно като ме питат от кое място съм - смее се Биляна. - Родена съм в Кърджали, доста години в Пловдив, след това в Лондон, в този момент съм в Благоевград. “ Биляна Сакалиева не е от дизайнерите, които считат, че с цел да си сполучлив в модата, би трябвало безусловно да живееш в някоя от международните фешън столици.

От своето ателие в Благоевград българката с фешън бранд Bibi Sakalieva основава облекла, които с триумф осъществя в Съединени американски щати, Обединеното кралство, Франция, Испания и на всички места по света.


От дребна минава през шиенето на истински облекла за куклите. После облича себе си и приятелите с тоалети, които никой различен няма. На 15 години към този момент е сигурна, че желае да стане дизайнер.

Завършва Професионалната гимназия по облекло и текстил със компетентност „ Моделиране и конструиране на облеклото “ в Кърджали. „ Беше доста сериозна школа за мен, преподавателите ни бяха на високо равнище и там научих доста тънкости в кроенето и направата на облекла “, споделя тя.

През 2004 година се реалокира в Пловдив, където отваря свое ателие в енигматичния квартал „ Капана “. „ Тогава той не беше това, което е през днешния ден, и мога да кажа, че съм един от артистите, които вложиха доста старания да трансфорат „ Капана “ в квартал на креативните промишлености “, споделя Биляна.

Лондон я открива като дизайнер за света посредством профила ѝ в платформата за всевъзможни актьори ICON, където тя разгласява свое портфолио. През 2008 година получава покана да взе участие на фестивала на Pop art stores - ревюто за дребни и самостоятелни дизайнери MARGIN.

„ Пратих фотоси на сбирката си и бях доста щастлива, когато видях, че фотография на един от моделите ми беше на техния формален афиш “, споделя Биляна. Колекцията ѝ от деним се приема доста добре в британската столица, а тя се влюбва в Лондон поради свободата, която дава този град на артистите.


Седем години по-късно, през 2015-а, поради проблеми в персоналния си живот, Биляна взема решение да отвори нова страница и се реалокира в града на фантазиите си. Там се сблъсква със странни за нея правила и порядки. В един бутик в Челси я връщат, с цел да вдигне цените. „ На тези евтини облекла никой няма да обърне внимание “, споделя ѝ мениджърът, а тя се връща у дома и подвига двойно цените.

Модел от сбирката на Bibi Sakalieva на Лондонската седмица на модата,
Оказва се, че Лондон не е толкоз гостолюбив за създатели, колкото наподобява на пръв взор. Правилата за продажба в стилните бутици са по-различни от тези у нас. Дизайнерът би трябвало да заплаща един път наем за част от бутика, да вземем за пример с цел да разположи щендер с облекла, и настрана - комисиона за всеки продаден продукт. Така за бутика отиват 40% от цената, а сумите, които остават за Биляна, не са задоволителни, с цел да живее умерено в Лондон.

Разочарована, тя взема решение да си даде дълга отмора. „ Казах си, че вместо да се разпръсквам по този начин, по-добре да спра, да си събера пари и да стартира единствено с моите неща “, споделя тя.


Започва да работи като сервитьорка и на бара, в заведения за хранене и кафенета, минава и през кетъринга. Записва да учи „ Бизнес и мениджмънт “ в David Game College, с цел да може по-успешно да ръководи бизнеса си. Завършва с отличен триумф и премия. Продължава с две магистратури по същата компетентност в Buckinghamshire New University.

Към края на следването си вижда публикация за работа в ателие на Ралф Лорън. Минава сполучливо първите два кръга, а на третия попада в ателие за корекция на облекла на марката. Там е шокирана от обстоятелството, че всички ремонти се вършат на ръка. „ Представяш ли си, да стесниш сако в раменете, и да пришиваш ръкава на ръка... Естествено, не реализирах нужната скорост за ръчен тегел “, споделя Биляна.

Тогава брачният партньор ѝ Милен Сукалински, който среща в Лондон, я окуражава да стартира да прави облекла със своето име. Дотогава тя работи с друга марка, само че след раздялата с предходния си сътрудник, с който са дружно в работата и в живота, основава стилния бранд Bibi Sakalieva. Вече има подготовката от колежа и университета и стартира да прави бизнес проект и маркетингова тактика, посредством които да потърси вложители. Но тогава идва пандемията от Covid-19, която унищожава всички нейни проекти.


С Милен се прибират в България за Коледната почивка и затварят всички граници. Решават да останат в Благоевград, родния град на Милен, където той има къща, а за него се отваря добра опция за работа в София, докъдето пътува всеки ден. „ Синът Алберт сподели: „ Чудесно, избирам тук “ и по този начин останахме “, споделя Биляна, представена от bg voice.bg

Днес животът ѝ минава сред Благоевград и Лондон. Тя си отваря ателие в Благоевград и стартира да работи от отдалеченост, като постоянно пътува до английската столица за присъединяване в разнообразни събития. През септември 2022 година се включва с ревю в Седмицата на модата в Лондон, в St. Johns Hyde Park. Списание LONDON RUNAWAY отделя цяла страница в ноемврийския си брой за нея, като показва всичките ѝ облекла от ревюто в Лондон.

Френското списание MOEVIR също разгласява нейна фотография в ноемврийското си издание. Американското издание REGALIER разгласява и изявление с нея. За нея пишат и в английското списание HOUSE & COCO. С Биляна се свързват от една PR организация с офиси в Лос Анджелис и Лондон, която работи единствено със стилисти и дизайнери.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР