Много малко са инсулините, за които може да се каже,

...
Много малко са инсулините, за които може да се каже,
Коментари Харесай

Николай Костов: Нужна е промяна в системата за контрол над износа на лекарства

„ Много малко са инсулините, за които може да се каже, че ги има постоянно. Ситуацията е тревожна и това не е от в този момент, а от години “. Това сподели пред БНР ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки (АСА) Николай Костов.

Той бе безапелационен, че броят на инсулините, които липсват, се усилва непрестанно и е нужна законодателна смяна, която да сложи преграда пред износа на медикаменти.   

„ Те към този момент са 7, само че даже са повече, тъй като и при останалите има нередовно доставяне, т.е. има някаква форма на недостиг “, изясни Николай Костов и направи съпоставяне с Австрия, където по думите му няма нито един изчезнал инсулин.

Председателят на АСА изрази мнение, че казусът най-вероятно е чисто български, тъй като дефицит в Европа няма, а макар предизвестията на компанията производител Санофи още при започване на годината за идна липса, у нас се записва експорт.

„ Но по този начин, както е декларирала, че ще има липса, през този интервал са изнесени 22 799 опаковки тъкмо от инсулина на тази компания. Това значи, че тя е внасяла, макар че е подавала съобщение, че няма да внася. Проблемът е, че целият този инсулин е изнесен “, сподели Николой Костов и означи, че това количество на изнесен инсулин е задоволително за потребностите на над 5000 души на месец, а потребяващите тези инсулини са 4000.

Той се спря и на още една причина за дефицита – по-честото назначение на нови типове инсулини от ендокринолозите, които избират пациентите им да преминат на по-съвременни лечения. В същото време се усилват и пациентите диабетици, които употребяват продукта Оземпик, само че дружно с тях стават от ден на ден и тези, които го търсят за намаляване.

Коментирайки аргументите за тези неналичия, Николай Костов бе безапелационен, че системата, която би трябвало да предотврати износа, не работи както би трябвало.

„ Тя е направена по този начин, че да не работи. Има потребност от съществена смяна “, акцентира ръководителят н АСА.

„ В момента тя вкарва лекарството в забранителния лист, когато неговата наличност е по-малко от 65% от приблизително месечното ползване. Това е прекомерно малко. На процедура това е ресурс за 20 дни. Този ресурс би трябвало да бъде вдигнат. Лекарството остава в забранителния лист една седмица, по-късно излиза от него и експортьорите се възползват. Трябва да се промени тази система по този начин, че тя да си прави работата и да пази ползата на болните. Всичко е в ръцете на законодателя “, изясни Николай Костов.

В допълнение той уточни, че казусът съществува и за диабетици, които не са на инсулин, а те са повече от половин милион у нас и дефицитът визира повече от 20 медикамента за тях.

Над 300 медикаменти липсват сега на пазара у нас, заради летния интервал това не са антибиотиците, само че има недостиг на доста други лекарства за неврологични и всевъзможни други типове болести, сподели още Костов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР