Много любители на кучета харесват аляските хъскита, но в урбанизираното

...
Много любители на кучета харесват аляските хъскита, но в урбанизираното
Коментари Харесай

Дресура и обучение на аляски клий кай

Много фенове на кучета харесват аляските хъскита, само че в урбанизираното градско общество пространството все не стига. Какво да се направи, с цел да се вмести аляското хъски в тясно пространство?

Изход има и той е прекомерно самобитен. Голямото куче може да се размени от джобното хъски - порода, известна като аляски клий кай.

Приликата сред двете животни е огромна във връзка с външен тип, само че с много разлики в характера. Собствениците би трябвало да бъдат подготвени да се приспособяват към тази странна порода и нейния висок разсъдък и активност, в случай че желаят да виждат всеки ден пред себе си сходство на хъскито от Аляска.

Клий кай обаче има личен характер и с това би трябвало да се съобрази неговото развъждане и образование. Като начало би трябвало да е ясно на стопанина на приспособената версия, че няма да има същото огромно другарски настроено куче като хъскито.

Това не е неприятна вест, тъй като когато клий кай се научи да обича стопанина си, той постоянно ще желае да бъде единствено с него и ще се причислява към всички негови действия и игри, а от това образованието му единствено ще завоюва.

За задачата е нужно кучето да бъде в точния момент социализирано и възпитано. Социализацията би трябвало да се извърши на възраст сред 6 и 12 седмици. За благополучие кучето е мъдро и се забавлява елементарно с всевъзможни играчки.

Съвсем младите животни имат потребност от най-малко половин час разходки дневно. Когато навършат годинка, към този момент могат да бъдат извеждани за час на открито. Дългата разходка, съчетана с бягане, ще ги направи дейни и в останалата част от деня.

Тези кучета обичат да копаят и да скриват играчките си, а след това да ги намират. С тази им податливост може да се съчетае и образованието им. Похвалите и поощренията посредством лакомства ще свършат отлична работа в подготвителния развой. На стопанина обаче би трябвало да е ясно, че постоянно е нужно да държи кучето покрай себе си, тъй като клий кай е податлив да избяга.

Важна линия на характера им е, че изпитват тревога, когато останат сами, даже за малко време. Добрата вест обаче е, че не си избират избран член на фамилията, към който да се привържат и да следват единствено него, а са благоразположени към всички. Това дава опция всеки член на семейството да бъде към дребното кученце, с цел да не изпитва стрес от самотата.

Това кутре добре се сработва с други домашни животни, несъмнено с други аляски клий кай, тъй че времето му може да се разнообрази посредством занимания и игри с други домашни любимци. Разбира се добре и с деца, тъй че може да им бъде приятел в игрите, откакто към този момент е подготвено и възпитано.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР