Много интересна схема, по която България и Румъния могат да

...
Много интересна схема, по която България и Румъния могат да
Коментари Харесай

България и Румъния имат шанс да влязат в Шенген, ако Рюте стане шеф на НАТО

Много забавна скица, по която България и Румъния могат да влязат в Шенген, оповестиха румънските медии.

Влизането на двете страни ще форсира стопанската система и вложенията с доста бърз ритъм, само че Австрия и Нидерландия ни стопират все още.

Националистът Вилдерс, който завоюва изборите в Нидерландия, е изключено да помогне на България и Румъния.

Има обаче и друга опция.

В момента Румъния разполага с " три вероятни разновидността " за приемане на позитивно решение за присъединение към Шенгенското пространство до края на тази година, счита румънският евродепутат Виктор Негреску, пише Agerpres, съобщи Фокус.

Евродепутатът счита, че България и Румъния могат да се възползват от упоритостите на нидерландския министър председател Марк Рюте, който се трансформира във любимец в конкуренцията за правоприемник на напускащия общоприет секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Според Виктор Негреску възможностите на Румъния да се причисли към Шенген " доста са се нараснали ", макар че единствено преди няколко дни същият евродепутат означи, че " възможностите са по-малки спрямо предходната година ".

" Вариант 1, който аз персонално предлагам и поддържах в полемиките си във Виена и с европейски публични лица, включва безмълвно утвърждение на влизането на Румъния в Шенгенското пространство посредством гласоподаване на среща на посланиците на страните членки на Европейски Съюз, и одобряването му на всеки Съвет на Европейски Съюз, който ще се организира преди края на годината. Тази форма ще предотврати интензивното разискване на въпроса и опцията дясното държавно управление в Австрия още веднъж да политизира въпроса ", отбелязва румънският евродепутат Виктор Негреску в обява във Фейсбук.

Негреску приема втория вид за " прекомерно опасен ". " Вариант 2, който е прекомерно опасен, защото включва политизиране на тематиката, допуска разискване и гласоподаване или в Съвета по външни работи на 11 декември, или в Европейския съвет. Съществува риск при този вид австрийската изпълнителна власт да почувства потребността упорито да пази своята позиция, трансформирайки въпроса в избирателен по отношение на европейските си упоритости ", счита румънският евродепутат.

Вариант 3 също е " в развой на оценка от европейските институции " и включва привикване на ексклузивен Съвет на Европейски Съюз, в чийто дневен ред да бъде включена тази тематика.

" Това е допустимо, в случай че австрийската изпълнителна власт упорства за спомагателни претенции, като да вземем за пример поддържане на спомагателен граничен надзор, гаранции за сигурността на границите или специфичен механизъм за присъединение на България и Румъния ", декларира Негреску.

Всяка от тези варианти обаче зависи и от политическото развиване в Нидерландия, страна, която сега е изправена пред компликации при основаването на ръководещо болшинство след успеха на крайната десница на последните общи избори.  " Можем да чакаме, че служебният министър председател Марк Рюте, претендент за поста основен секретар на НАТО, където се нуждае от поддръжката на нашите страни, ще поддържа премахването на ветото, наложено на България ", счита Негреску, откакто нидерландските специалисти изготвиха " най-вече положителен " отчет по отношение на България.

" В този общ подтекст, само че и по отношение на полемиките, които организирахме неотдавна в Австрия и с представители на европейските институции на най-високо равнище, възможностите на Румъния да се причисли към Шенгенското пространство, изключително във формулата за поетапен достъп, се усилиха рационално. Ето за какво призовавам всички тези, които се стремят да политизират тематиката, да работят рационално и дипломатично и да оказват помощ незаинтересовано, с цел да бъде изпълнена тази съществена цел на Румъния ", декларира Негреску.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР