Много интересна изложба се откри в Музея на изкуството от

...
Много интересна изложба се откри в Музея на изкуството от
Коментари Харесай

150 творби на родни карикатуристи в изложба

Много забавна галерия се откри в Музея на изкуството от интервала на социализма. " От вестника до музея “ ни връща към един различен интервал от историята на България, траял 45 години. Представени са карикатури от интервала 1944 – 1989 година – към 150 български карикатури от фонда на Националната изложба.

 Експозицията е опит за реорганизация на карикатурния род в изискванията на тоталитарната система на ръководство на политическия, публичния и културния живот в България

" Такъв опит за показване на българската подигравка от оня интервал се прави за първи път ", споделя кураторът на изложбата Николай Ущавалийски.

В графичната сбирка на Националната художествена изложба има един не дребен корпус от карикатури. Задължително беше да се направи една сериозна селекция ", добавя той.

Мястото на карикатурата е вестникът. През 1946 излиза първият брой на седмичното хумористично издание " Стършел ". Това име става нарицателно и основна естрада на българската подигравка. 

  " Афористично назовават карикатурата " дете на деня ". Тя се появява на страниците на вестника, тя разяснява със средствата на сатирата несъмнено събитие, избран факт или персона от публичния или политическия живот “, добавя той.

Според него за оня интервал се мисли като за нещо хомогенно. Но в полето на образните изкуства нещата са малко по-сложни. Карикатурата попада под ударите на идеологията, на парадигмите на времето.

Сред създателите, чийто карикатури могат да бъдат видени, са: Илия Бешков, Александър Жендов, Борис Ангелушев, Стоян Венев, Борис Димовски, Доньо Донев, Асен Грозев, Георги Анастасов, Цветан Цеков-Карандаш, Георги Чаушов, Стефан Десподов и др. 

Основната цел на изложбата е посредством образците на образната ирония да се опита да реконструира същността, неврозите и психограмата на една цяла ера от не толкоз далечната история на България.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР